Skoči na vsebino
Odpri meni

Zelena shema

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN:

  • združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji,
  • destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja,
  • skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.

Ključni strateški cilj sheme je uvajanje trajnostnih modelov v slovenski turizem, tako na ravni turističnih ponudnikov kot destinacij. Vse cilje strateških usmeritev spremlja trajnostni razvoj in skrb za ekonomsko, družbeno – kulturno in naravno okolje.

Več informacij o zeleni shemi lahko dobite na spletni strani Slovenia Green.


Trajnostni turizem v Brdih

Briška pokrajina je idilično področje v Zahodni Sloveniji, v celoti pregneteno z delom človeških rok, pristno in avtentično, ki ohranja svoje sporočilo preko številnih tradicionalnih praznikov. Svetu dobro poznano briško sadje, briško vino, izvrstno oljčno olje in ostali briški pridelki ter dišeča, okusna briška kuhinja - so odlična popotnica za zgodbo aktivnih trajnostnih počitnic v pohodniških čevljih ali na kolesu.

Občina Brda je podprla Strategijo razvoja turizma v Brdih, ki jo je oktobra 2011 zasnoval javni zavod ZTKMŠ Brda. V dokumentu je opredeljen razvoj trajnostnega turizma, ki je ena od prednostnih nalog razvoja v Brdih. Turizem je skupaj s kmetijstvom glavna razvojna priložnost Brd. Temelji na ponudbi specifične kulinarike, s poudarkom na doma pridelani hrani, v kombinaciji s prvovrstnim briškim vinom, sadjem, oljčnim oljem, medo. Avtentičnosti pokrajine z bogato zgodovinsko, kulturno, etnološko dediščino in s ponudbo aktivnosti, ki bodo goste zadržale v destinaciji dlje časa. Med slednje sodi tudi enogastronomsko popotovanje, noto gostoljubja dodajajo pristne briške kmetije in sodobni hoteli, ki nudijo udobje tudi gostom z izbranimi okusi.

Leta 2015 je ZTKMŠ Brda zapisal novo vizijo in strategijo razvoja za obdobje 2015-2019, katera se dopolnjuje in predvsem nadgrajuje posamezne stebre razvoja z določenimi inovativnimi pristopi. V letih 2020-2022 je destinacija pristopila k oblikovanju nove strategije 2028+, h oblikovanju katere so bili preko predstavnikov v strateški skupini povabljeni vsi deležniki v destinaciji. Strategijo bo občinski svet potrjeval v pomladi 2023. Nova strategija je bila sprejeta na 5. redni seji Občinskega sveta dne 18.4.2023. Strategija je na voljo TUKAJ.

Destinacija Brda je znak Slovenia Green Silver* pridobila konec poletja 2016, konec leta 2019 pa znak Slovenija Green Gold.. Ob novem certificiranju v začetklu leta 2023 po prenovljeni platformi Slovenia Green, ki ima veliko strožje pogoje, je destinacija pridobila bronasti znak Slovenia GReen Destination.

 *Postopek za pridobitev znaka temelji na trajnostnih merilih in indikatorjih, ki so razvrščeni na področja: destinacijski menedžmentnarava in pokrajinaokolje in podnebjekultura in tradicijadružbena klima in poslovanje turističnih podjetij.


 

Popis turističnih zmogljivosti ter naravnih in kulturnih znamenitosti

V destinaciji Brda imamo na voljo popis naravnih in kulturnih znamenitosti, ki je javno dostopen in se redno obnavlja in dopolnjuje. Celoten seznam le teh je javno objavljen na osrednji spletni strani destinacije: http://www.brda.si/spoznaj/.

Ravno tako se na TIC Brda redno posodablja popis turističnih zmogljivosti: prenočišč, gostinske ponudbe, vinarjev, sadjarjev, oljkarjev in drugih turistom zanimivih dejavnosti.
nočitveni ponudniki 2022_za certificiranje.xlsx
 


 

Sporočite nam svoje mnenje!

Pri gradnji uspešne trajnostne zgodbe v destinaciji Brda je izrednega pomena medsebojna komunikacija in pretakanje idej, zato želimo slišati tudi vašo izkušnjo oziroma mnenje o trajnostnem razvoju in vplivu turizma na destinacijo.

Vabljeni, da z nami delite svojo vizijo oziroma predloge za trajnostni razvoj turizma v Brdih!
Vsako mnenje, kritika ali zgolj ideja je stopnička proti top trajnostni destinaciji, kjer bosta z roko v roki v prihodnost korakali spoštovanje do narave, dediščine, prebivalstva ter obiskovalcev.
Razvoj destinacije je namreč skrb vseh nas, zato vas vabimo, da se nam pridružite pri sestavi skupne strategije razvoja.

Svoje ideje nam pošlite na  s pripisom, ali ste ponudnik, obiskovalec ali prebivalec destinacije Brda.


 

Spremljanje zadovoljstva

Rezultati anket zadovoljstva:


 

Za ponudnike turističnih storitev

Vabimo ponudnike v Brdih, da resno razmislijo o možnosti vključitve v trajnostne sheme. Na voljo je kar 7 različnih mednarodnih trajnostnih certifikatov:

ECOLABEL

ZA: vse vrste nastanitvenih zmogljivosti, vključno s hoteli, penzioni, planinskimi kočami, zasebnimi sobodajalci, turističnimi kmetijami in kampi

Več informacij: www.ecolabel.eu
Nacionalna kontaktna točka: Agencija Republike Slovenije za okolje, i

EMAS

ZA: vse vrste organizacij.

Več informacij: ec.europa.eu/environment/emas/index_en.htm /
Kontaktna točka: Agencija Republike Slovenije za okolje,
i

ECO CAMPING

ZA: kampe

Več informacij: www.ecocamping.net

GREEN GLOBE

ZA: za hotele, resorte, tour operatorje, rent-a-car, razstavne in prireditvene prostore ter druge tipe turističnih podjetij

Več informacij: www.greenglobe.com 
Nacionalna kontaktna točka: Zavod Tovarna trajnostnega turizma Ljubljana,

GREEN KEY

ZA: za hotele, hostle, manjše nastanitvene objekte, kampe, konferenčne centre, restavracije in atrakcije

Več informacij: www.greenkey.global
Nacionalna kontaktna točka: Društvo DOVES-FEE Slovenija,

TRAVELIFE

ZA: nastanitve, turistične agencije in tour operatorje

Več informacij: www.travelife.org
Nacionalna kontaktna točka: Zavod Tovarna trajnostnega turizma Ljubljana,
Za TA/TO: www.travelife.info
Nacionalna kontaktna točka: Zavod Tovarna trajnostnega turizma Ljubljana,

BIO HOTELS
ZA: za hotele

Več informacij: en.biohotels.info

 

Seznam briških ponudnikov z zelenimi znaki:

Vila Alma Vista 7973005233028136_01_logo_accommodation-300x170.jpg    
Klet Brda     7971398256833835_01_logo_attraction-1.jpg
Kmečki turizem Breg 01_logo_accommodation-300x170.jpg 7973142114564579_sto-logo-slovenia-green-cusine-02-3-400x250.png  
Vila Vita 01_logo_accommodation-300x170.jpg    
Villa Eva 01_logo_accommodation-300x170.jpg    
Hiša Marica 01_logo_accommodation-300x170.jpg sto-logo-slovenia-green-cusine-02-3-400x250.png  
Domačija Belica 01_logo_accommodation-300x170.jpg sto-logo-slovenia-green-cusine-02-3-400x250.png  
Vila Vipolže 01_logo_accommodation-300x170.jpg sto-logo-slovenia-green-cusine-02-3-400x250.png 01_logo_attraction (1).jpg
Domačija Kabaj 01_logo_accommodation-300x170.jpg sto-logo-slovenia-green-cusine-02-3-400x250.png  

Relevantni dokumenti ZSST za destinacijo Brda so na voljo TUKAJ.


Zmanjšajmo ogljični odtis!

Ste vedeli, da lahko svoj ogljični odtis izmerite? Kliknite na povezavo.

Ogljični odtis lahko zmanjšamo s številnimi preprostimi aktivnostmi na različnih področjih:

 

Nasvete smo strnili v enoten dokument. Preverite, kaj že počenjate v smeri zmanjševanja ogljičnega odtisa in kaj še lahko naredite. In to z zelo preprostimi koraki!

Splošno pa velja, da lahko veliko storimo, če kupujemo lokalno pridelano hrano in poskušamo ustvariti čim manj odpadkov oziroma jih ločujmo in reciklirajmo.

Z recikliranjem namreč varujemo naravne vire in varčujemo z energijo.


Zelena svetovalnica

Zelena svetovalnica je neodvisna pravna svetovalnica, namenjena dajanju pojasnil in nasvetov vsem, ki se aktivno ukvarjajo s problemi varstva okolja, ohranjanja narave, urejanja prostora ter prostorskega načrtovanja, predvsem pa zainteresiranim posameznicam in posameznikom, civilnim iniciativam ter nevladnim organizacijam.

Na zastavljeno vprašanje boste prejeli brezplačen odgovor v roku petih delovnih dni.

Bi radi zastavili vprašanje? Kliknite tukaj!