Skoči na vsebino
Odpri meni

Župan

1378847603741683_franc-muzic.jpg

 

NAGOVOR ŽUPANA

 

Spoštovane občanke in občani ter ostali uporabniki naše občinske spletne strani!

V veliko veselje mi je, da vas lahko v tem prazničnem decembru 2023 pozdravim na prenovljeni spletni strani Občine Brda, ki smo jo to zimo pomladili, osvežili in jo uredili uporabnikom bolj prijazno.

A naj najprej nekaj besed namenim Občini Brda. Nastala je z Zakonom o lokalni samoupravi leta 1994, tvori jo kar 45 vasi in naselij ter nekaj manj kot 6.000 delavnih, trdoživih in ustvarjalnih prebivalcev. Smo izrazito kmetijska občina s poudarkom na vinogradništvu in vinarstvu. Pomembni panogi sta tudi sadjarstvo in oljkarstvo. Ob bok tem panogam smo že ob nastanku občine postavili razvoj turizma. Ta s premišljenimi promocijami in doživetji spodbuja prepoznavnost produktov, ki nam jih podarja briška zemlja.

V Brdih gotovo ne manjka naravnih lepot. Čudoviti so pogledi na Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlansko nižino, Jadransko morje, Sočo in Kras. Približno tako je Brda videl tudi naš veliki pesnik Alojz Gradnik. Nič manj niso Brda zanimiva iz naslova kulturne dediščine. Ponašamo se s srednjeveško vasjo Šmartno, obnovljenim gradom na Dobrovem, izredno zanimiva je gotovo renesančna Vila Vipolže, ki je resnično postala vez med različnimi svetovi in ljudmi in je že gostila številne za širšo regijo pomembne dogodke.

Ponosen sem tudi na čezmejne vezi. Pobrateni smo s kopico občin v naši soseščini, ravno tako gojimo prijateljske vezi z občini v naši bližini pa tudi bolj oddaljenih deželah. Izjemno vlogo pri širjenju prepoznavnosti občine imata moj dolgoletni prijatelj Bernard Sadovnik s celovškim Alpsko-jadranskim centrom za čezmejno sodelovanje. Vedno poudarjam, da so te čezmejne vezi biser s neprecenljivo vrednostjo.

V Občini Brda ravno tako dajemo veliko težo komunikaciji uspehov, priložnosti, doživetij in nenazadnje pomembnih informacij za občane. Pri tem pomembno vlogo zagotovo igrata Briški časnik, ki je pomemben informator o dogajanju v občini skoraj od njenega nastanka, in občinska spletna stran, kjer, takšna je naša želja, lahko uporabniki najdejo vse informacije, ki so ključne za njihovo življenje in ustvarjanje v občini.

Želim si, da bo prenovljena spletna stran vir hitrih, uporabnih in zanesljivih informacij da bo čim večkrat obiskana ter da bo pripomogla k še večji prepoznavnosti te slikovite občine, ki ji pravimo Občina Brda.

Naj bo blizu občanom, blizu ljudem, ki živijo in delajo v Brdih.

Franc Mužič, župan


Življenjepis župana Franca Mužiča