Skoči na vsebino
Odpri meni

O občini

Občina Brda se razprostira na 72 km2 na skrajnem zahodu Slovenije, onkraj reke Soče. Kmetijstvu in turizmu predana občina, kjer sleherno izmed štirideseterice vasic bogati slikovita kulturna dediščina, je nastala leta 1994. Od takrat z jasno vizijo graditi prepoznavnost občine na kvalitetnih kmetijskih produktih in krajini, arhitekturnih in kulturnih biserih, predvsem pa na lokalnih ljudeh širom poznanih po gostoljubnosti in vztrajni trmi, je občina smelo in uspešno izboljševala infrastrukturo v občini in prehodila izjemno razvojno pot.

Nov sodobni zdravstveni dom na Dobrovem, prenovljeno jedro vasice Šmartno, obnovljena renesančna vila Vipolže, izgradnja več novih varnih krožišč in obvoznice Kojsko, izgradnja poslovne cone Dobrovo, nenazadnje veliki projekt obnove vodovodnega omrežja Mrzlek so nekateri izmed številnih razvojnih projektov podprtih s strani lokalne skupnosti, države ali Evropske unije, ki so znatno izboljšali kakovost bivanja v Brdih in ki občino Brda uvrščajo med občine z dobrimi praksami sodelovanja več deležnikov s ciljem uspešne realizacije projektov. Ne čudi torej, da si je Občina Brda prislužila naziv Najuspešnejše podeželske skupnosti 2019 in kot predstavnica Slovenije pridobila zlato plaketo na 16. natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020 ARGE.

Občina Brda kot obmejna občina, katere kar dve tretjini občinske meje meji na Republiko Italijo, je tudi velika podpornica čezmejnega sodelovanja in povezovanja. Pobratena je s petimi občinami: po dvema v Italiji in na Hrvaškem ter eno v Avstriji. Prijateljske vezi goji z deseterico občin v Italiji, Srbiji, Rusiji, Makedoniji, predvsem pa v Avstriji, kjer si je posebno vez stkala z Alpsko-jadranskim centrom za čezmejno sodelovanje (AACC) s sedežem v Celovcu. Ta je, gre gotovo poudariti, Občini Brda odprl številna pomembna vrata v avstrijski prestolnici.

A Občino Brda ustvarjajo predvsem občani in drugi deležniki, ki skupaj z občinsko upravo gradijo razvoj Brd z globokim spoštovanjem do tradicije in krajine. Uspeh briške občine je zrcalo skupne konstantne vizije celotne skupnosti. Ta si je v teh skoraj treh desetletjih korak za korakom postavljala nove mejnike, nove sodobne kleti, nastanitvene kapacitete, vinograde, sadovnjake, oljčnike, ustvarjala slikovita doživetja in uspeh po uspehu postavila Brda na zemljevid ene najbolj privlačnih kmetijsko-turističnih občin v Sloveniji in daleč naokrog.

Konstanta v Brdih pa ostaja samo ena… trma doseči vedno višje mejnike.

1377616201053372_panorama-medana-2---caharija.jpg

Vizitka

Trg 25. maja 2
5212 Dobrovo v Brdih, Slovenija
GPS: E13.53331, N45.99527

T: +386 (0)5 335 10 30
E: 
W: www.obcina-brda.si

Župan: Franc Mužič
Podžupani: Goran Simčič, Jurij Špacal, Teja Jelina
Direktorica občinske uprave: Anita Manfreda

ID za DDV: SI58633391
Matična št.: 5881781
TRR: 01207-0100014109

Šifra dejavnosti: 84.110