Skoči na vsebino
Odpri meni
Nazaj

Predstavitev knjige GOLD WINE Rebula, the Liquid Gold that Links Slovenia and Italy v Ljubljani

GoldWine-54Gold Wine_Foto Robert Valenti.jpg
26.01.2024 / Utrinki

25. januarja 2024 se je župan Franc Mužič pridružil Noahu Charneyu na predstavitvi knjige GOLD WINE Rebula, the Liquid Gold that Links Slovenia and Italy (Zlato vino / Rebula - tekoče zlato, ki povezuje Slovenijo in Italijo) v Ljubljani. Županove doživete zgodbe so očarale zbrane goste, ki so z navdušenjem prisluhnili njegovi pripovedi.

»Vesel sem, da se je tako ugleden avtor lotil in napisal tako čudovito knjigo, ki nas promovira po svetu. Tudi občina je umestila to knjigo med svoja protokolarna darila,« je poudail župan na predstavitvi.

Poleg briškega župana in avtorja knjige, je svoje vtise o knjigi prispeval tudi dr. Janez Bogataj, eden najbolj cenjenih etnologov in umetnostni zgodovinar, ki ga poznamo po njegovem strokovnem prizadevanju za kakovostne rabe kulturne dediščine, med katerimi izstopa področje gastronomije in turizma.

Predstavitev knjige je sklenilo okušanje vzorcev rebul, ki so jih prispevali briški vinarji, ki sodelujejo v okviru Masterclass Brda Home of Rebula kot so Dolfo, Edi Simčič, Erzetič, Ferdinand, Klet Brda, Marjan Simčič, Medot, Ščurek in Zanut.


O KNJIGI

Knjiga, ki je izšla v angleškem jeziku pri ugledni ameriški založbi Rowman & Littlefield iz Washingtona, prinaša osebno, humorno in zelo angažirano potopisno pripoved o malo znanem svetu slovenskih vin, ki bo navdušila pustolovske popotnike in ljubitelje vina po vsem svetu. V njej spremljamo zgodbo o zlatem vinu, tekočem zlatu, kot rebulo poimenuje Noah Charney, ki je svojo strast in zanimanje do briške kraljice s pridihom humorja in edinstvenim slogom pisanja prenesel na papir. Glavni junak te zgodbe so najprej rebula, potem njen terroir z opoko, briški vinarji, vabljiva vinorodna regija Brda – Collio v vsej svoji lepoti ter kot junak začetka razvoja regije Zvonimir Simčič, dolgoletni vodja zadružne kleti v Brdih, ki je zaradi svojih prizadevanj za ohranitev sorte rebula in dvig kakovosti vina iz nje dobil nadimek oče rebule.


Foto: Robert Valenti