Skoči na vsebino
Odpri meni
Nazaj

Pogovorno omizje Kdo bo v Brdih še kmetoval?

Pogovorno omizje Kdo bo v Brdih še kmetoval? (1.2.2024)
06.02.2024 / Utrinki

Pretekli teden se je v dvorani Kleti Brda odvila okrogla miza na temo »Kdo bo v Brdih še kmetoval?« v organizaciji Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS in občinskega odbora SDS Brda, na kateri so svoja mnenja delili bivši minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek; poslanec v DZ RS in predsednik odbora za zadeve EU Franc Breznik; direktor Kleti Brda Silvan Peršolja; predsednik Združenja družinskih vinogradnikov in vinarjev Slovenije Aleks Simčič, mladi prevzemnik in kmetijski svetovalec na KGZ Nova Gorica Matjaž Prinčič ter župan Občine Brda Franc Mužič.

Pogovor, ki ga je povezovala Teja Jelina, je izpostavil aktualno problematiko prevzemanja vajeti kmetij s strani mladih. Ključni poudarki so bili, da mladi na kmetijah ne želijo zgolj preživetja, temveč dostojnega življenja. K temu lahko pripomorejo lokalne, državne in evropske spodbude, pomembna pa je tudi vzgoja, saj je delo na kmetiji življenjski stil, ki se prilagaja tempu narave. Sicer pa smo na okrogli mizi lahko tudi slišali, da veljajo Brda na področju kmetijstva za primer dobre prakse.

Župan je na omizju poudaril: "Vsekakor gre izpostaviti, kot to vedno počnem, da smo si v Brdih že v prvem mandatu zadali in sprejeli razvojne smernice in kot glavno panogo opredelili kmetijstvo, temu v podporo pa razvoj turizma. Zagotovo je potrebno delati z roko v roki in narediti kmetijstvo še bolj zanimivo, da bodo v njem mladi videli interes."

Dogodek je spremljalo okrog 50 udeležencev, ki so tudi izrazili svoja mnenja.

Več o posameznih poudarkih boste lahko prebrali v prihodnji številki Briškega časnika.