Skoči na vsebino
Odpri meni
Nazaj

OBČINI BRDA IN CELOVEC KREPITA SODELOVANJE

Celovec_23.5.2024.png
23.05.2024 / Utrinki

Danes sta Občina Brda in Mestna občina Celovec postavili nov mejnik dolgoletnemu čezmejnemu prijateljstvu in sodelovanju. Ob posebni kulisi in vzdušju prvega letošnjega mini praznika češenj na avstrijskem Koroškem, ki se je odvil ravno danes v Celovcu, sta župana obeh občin Franc Mužič in Christian Scheider podpisala obnovitveno pogodbo o najemu Celovške hiše v Šmartnem.

Občini že vrsto let povezuje medsebojno uspešno sodelovanje na področju kulture in turizma in si tudi v prihodnje prizadevata za krepitev sodelovanja, je bil poudarek današnjega podpisa obnovitvene pogodbe. Celovška hiša je gotovo simbol tega dolgoletnega sodelovanja, ki občini povezuje vse od potresov, ki so prizadeli to obmejno območje leta 1976. Takrat je celovška občina začutila stisko Bricev in željo obnoviti srednjeveško vasico Šmartno v prvotnem slogu. Tako se je odločila obnoviti eno izmed hiš, t.i. Celovško hišo. Občini sta to hišo dodatno prenovili leta 2021, ne gre pa tudi pozabiti, da je dve leti pred tem avstrijsko veleposlaništvo v Sloveniji pristopilo tudi k projektu umetniških ambasad mednarodnega festivala vizualnih umetnosti Art Circle. Če se je prenovljeni Celovški Hiši umetnikov nazdravilo ravno ob 30. obletnici samostojne Slovenije, pa današnja formalnost sovpada s 30. obletnico obstoja Občine Brda.   

Več kot 15 let briške češnje tudi obarvajo Celovec v rdečo in vabijo v Brda na nekdaj Praznik češenj, danes Festival briške češnje po vaseh, današnji mini festival briške češnje v Celovcu pa je bil tudi v znamenju obiska veliko političnih predstavnikov, ki so se prepričali, da je briška kraljica sadovnjakov resnično vrhunska. Briške češnje so tako med drugimi danes v Celovcu okušali in se z briško delegacijo podružili tudi podpredsednica Evropskega parlamenta Evelyn Regner, poslanka avstrijskega državnega sveta Claudia Arpa, državna poslanka avstrijskega parlamenta Petra Oberrauner in koroški deželni glavar Peter Kaiser. Za današnje zdravice z žlahtno kapljico in pogostitev je poskrbela kmetija Primar iz Šmartnega.

Obisk Celovca je briška delegacija, ki sta jo poleg župana Franca Mužiča sestavljali tudi direktorica občinske uprave Anita Manfreda in podžupanja Teja Jelina, skupaj s predstavniki celovške občine izkoristila tudi za obisk stojnice vipolške kmetije Moro, ki v Celovcu že vrsto let skrbi za sloves in prepoznavnost briških produktov.

Pomembno vlogo današnjemu srečanju kot tudi dolgoletnemu utrjevanju vezi z avstrijsko Koroško gre pripisati Bernardu Sadovniku, predsedniku Alpsko-jadranskega centra za čezmejno sodelovanje iz Celovca. Lahko zatrdimo, da svoje delo opravlja z velikim srcem in željo pisati uspešne zgodbe čezmejnega sodelovanja.

 

Foto: Bernard Sadovnik