Skoči na vsebino
Odpri meni
Nazaj

Brda obiskala delegacija organizacije Ducato dei vini friulani

delegacija Ducato dei vini friulani_4.jpg
06.03.2024 / Utrinki

V soboto, 2.3.2024, se je v Brdih mudila delegacija Ducato dei vini friulani, kateri je v imenu župana Franca Mužiča dobrodošlico v Brdih zaželela članica Komisije za čezmejno sodelovanje Silvestra Elen Brašnić Saffigna. Delegacija je obiskala klet Medot na Dobrovem, kjer si je izpolnila željo si ogledati Medotovo klet in bolje spoznati vina te vinarske hiše. Briškega župana je na srečanje povabila županja občine Prepotto Mariaclara Forti, ki je tudi članica organizacije.

Organizacija Ducato dei vini friulani je nastala leta 1971 v Čedadu z namenom ohranjanja in promocije Furlanije Julijske krajine v svetu. Imajo tudi izobraževalno funkcijo, saj mladim predstavljajo kulturo pitja alkohola. Na srečanja namreč poleg lokalnega vinarja povabijo tudi zdravnika, ki razloži, kaj lahko naredi pretirano in dolgotrajno uživanje alkohola, ter policijo. Srečanja se udeleži tudi do 300 mladih.
Vodja organizacije je poimenovan Duca, prevedeno vojvoda. Aktualni vojvoda je Duca Alessandro I - Alessandro Salvin (na fotografiji s Silvestro Elen Brašnić Saffigna drži v roki rdeč grb). Duca nosi okrog vratu rumeno ovratnico s srebrnim medaljonom, na katerega niza broške iz vseh krajev/dogodkov, ki jih organizacija obišče. Od sobote dalje njegovo ovratnico krasi tudi broška z grbom Občine Brda.


Foto: dr. Daniela Paties Montagner, članice organizacije in priznana novinarka