Skoči na vsebino
Odpri meni
Nazaj

Andrej Colja prejel zlati znak Civilne zaščite

OC_Podelitev_CZ_foto Bojan Tavčar_143.jpg
07.03.2024 / Utrinki

Danes je v Cerknem ob mednarodnem dnevu Civilne zaščite, ki ga obeležujemo 1. marca, potekala regijska slovesnost za Severno Primorsko, na kateri so bila podeljena priznanja Civilne zaščite. Z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da je zlati znak CZ prejel poveljnik CZ v Občini Brda Andrej Colja. Znak sta Colji izročila poveljnik CZ Republike Slovenije Srečko Šestan in poveljnik CZ za severno Primorsko mag. Samuel Kosmač.

Dobitnike priznanj na severnem Primorskem (skupaj 18)  in goste sta nagovorila župan občine Cerkno  Gašper Uršič  in poveljnik CZ R Slovenije Srečko Šestan. Prisotni so se z minuto molka spomnili tudi na, včeraj preminulega,  podžupana občine Kobarid in poverjenika CZ v svojem kraju  Marka Miklaviča.

Poveljnik CZ za severno Primorsko magister Samuel Kosmač  je podelil 11 bronastih znakov CZ, skupaj s Srečkom Šestanom pa še 1 srebrn in 3 zlate znake CZ.  Ob tem je potrebno omeniti, da so trije letošnji nagrajenci s severne Primorske priznanja prejeli že na državni slovesnosti na Brdu (1. marca), a so bili prisotni in predstavljeni tudi v Cerknem. Dodajmo, da je bronasti znak CZ, posthumno, pripadel Primožu Bevku  (PGD Most na Soči), ki se je smrtno ponesrečil konec lanskega leta v delovni nesreči, ko je nesebično pomagal pri odstranjevanju posledic vodne ujme v Baški grapi (priznanje je prevzela žena Nataša).

Plaketo CZ je letos, kot edini s severnoprimorskega konca, prejel (že na Brdu)  poveljnik CZ občine Bovec Edi Melinc. 

Zlate znake CZ pa so prejeli: Gasilska enota Nova Gorica  (priznanje je prevzel Aleš Bajec – direktor Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Nova Gorica),  pa poveljnik CZ občine Brda (vse od ustanovitve le te) Andrej Colja, gorski reševalec in vodnik lavinskega psa (Postaja GRS Tolmin) Alojz Skrt in že na Brdu Robert Rehar, jamarski reševalec pri Jamarski reševalni službi.  

Srebrna znaka CZ pa sta prejela poveljnik CZ občine Tolmin Miha Vencelj in (na Brdu) Andrej Rogelja, poklici gasilec (GE Nova Gorica) in poveljnik regijske enote za prečrpavanje večje količine vode.

Na dogodku v Cerknem so navzoči lahko zaploskali  tudi letošnjemu  dobitniku najvišjega priznanja Civilne zaščite - kipca CZ - Bojanu Kopaču  (rojen je na Ledinah nad Idrijo), ki že desetletja in desetletja  vso svojo energijo in znanje posveča  varstvu pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.  

Vir: CZ za Severno Primorsko
Foto: Bojan Tavčar