Skoči na vsebino
Odpri meni
Nazaj

35. obletnica 1. tabora Slovenske kmečke zveze v Goriških Brdih

maj 2024 125.jpg
18.05.2024 / Utrinki

V torek, 14. maja, smo se v Vili Vipolže slovesno spomnili na 1. tabor Slovenske kmečke zveze v Goriških Brdih, ki se je odvil v Vipolžah 14. maja 1989, torej pred 35. leti.

Orisan je bil pomen tabora v času osamosvajanja Slovenije, katere zahteve so kmetje takrat izpostavili, kaj je bilo doseženo in kaj si ti želijo danes. Prvi tabor Slovenske kmečke zveze v Vipolžah velja za prvi množični dogodek v okviru osamosvajanja Slovenije, ki se je odvil le teden dni po Majniški deklaraciji. Udeležilo se ga je okrog 3600 ljudi iz celotne Slovenije.

Omizje ob letošnji obletnici je vodil Vitomir Bric, ki je podrobneje orisal današnji pogled na zahteve 1. tabora SKZ, zgodovinski pomen Biljanskega tabora, ki se je zgodil 120 let prej in je pomembno vplival na vipolški tabor leta 1989, pa je izpostavila zgodovinarka Tanja Gomiršek. Veliko zanimanja je požel tudi nagovor Borisa Jakončiča, predsednika Kmečke zveze v Goriških Brdih v času tabora in organizacijskega vodje tabora leta 1989. Dotaknil se je zahtevnih okoliščin izpeljave takšnega dogodka v napetih trenutkih osamosvajanja Slovenije in izpostavil glavne briške osebnosti v organizaciji tabora pred 35. leti. Med temi Milana Sirka, Bruna Podveršiča in Petra Stresa. Med donatorji je bil tudi osebno Marijan Terpin iz Števerjana, dolgoletni član Svetovnega slovenskega kongresa in predsednik Konference za Italijo ter steber slovenske skupnosti v Gorici, eden od ustanovnih članov VSO - Združenja za vrednote osamosvojitve ter član VSO Gorica-Brda-Števerjan.

Na omizju so sodelovali tudi predsednik VSO Lojze Peterle, evropska poslanka in podpredsednica SDS Romana Tomc, predsednik SLS Marko Balažic ter poslanka v DZ in podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič. Pred mikrofon so stopili še predsednik VSO, Območni odbor Brda – Števerjan – Gorica Damijan Terpin, evropski poslanec iz vrst SLS Franc Bogovič, Peter Gregorčič iz vrst SLS in direktor Klet Brda Silvan Peršolja.

Dogodka sta se v imenu Občine Brda, ki je bila soorganizator dogodka, udeležila župan PObčine Brda Franc Mužič, ki je prisotne udeležence in visoke goste uvodoma nagovoril, ter direktorica občinske uprave Anita Manfreda. V spomin na dogodek sta udeležencem pogovornega omizja poklonila sladke briške češnje.

Foto: Andrej Colja