Skoči na vsebino
Odpri meni
Nazaj

ŽE DO KONCA LETOŠNJEGA POLETJA NOVA PARKIRIŠČA V ŠMARTNEM

podpis gradbene pogodbe za izgradnjo prvega dela prve faze projekta parkirišča v Šmartnem
Z leve sedijo: direktorica občinske uprave Anita Manfreda, direktor podjetja KOLEKTOR CESTNO PODJETJE NOVA GORICA Kristjan Mugerli in župan Občine Brda Franc Mužič.
05.04.2024 / Za občane

Pričenja se gradnja novih parkirnih mest v Šmartnem. Z današnjim podpisom pogodbe z izvajalcem del se tako pričenja razpletati dolgoletni problemski vozel v najbolj obiskanem biseru Brd. Gradbeno pogodbo v vrednosti 318.069,28 evrov (z DDV) za prvi del 1. faze projekta izgradnje parkirišč sta danes dopoldne podpisala župan Občine Brda Franc Mužič in direktor podjetja KOLEKTOR CESTNO PODJETJE NOVA GORICA Kristjan Mugerli.

Celotna prva faza izgradnje parkirišč pod t.i. Padrati predvideva izgradnjo 21 parkirnih mest. Za ureditev teh je potrebno najprej zgraditi 2 podporni kamniti konstrukciji, razširiti obstoječo javno pot, urediti pločnik in dostop do prostorov Pod Padrati. Prvi del 1. faze projekta, za katerega je bila danes podpisana gradbena pogodba, bo predvidoma opravljen do prvih julijskih dni, celotna prva faza projekta, pa bo predvidoma zaključena do konca poletja. Ko bo zaključena še druga faza izgradnje parkirnih mest, t.j. predvidoma prihodnje leto, bomo v Šmartnem pridobili skupno 48 novih parkirnih mest.

Župan Franc Mužič je današnji podpis pogodbe komentiral z besedami: »Zagotovo sem zelo zadovoljen, da se tudi ta dolgoletna želja približuje uresničitvi. Kot je vsem znano, smo v preteklih letih preverili in javnosti predstavili več opcij na različnih lokacijah tako pod Padrati kot ob regionalni cesti v smeri proti Gonjačam. Poskušali smo tudi pridobiti vire sofinanciranja, saj tukaj gotovo ne gre za majhno vsoto denarja, sploh pa je današnji čas izjemno neugoden za gradbene investicije. Ne glede na to, zaradi perečega problema ob visoki sezoni turističnega obiska ter prireditvah in predvsem v luči izboljšanja kvalitete življenja prebivalcev Šmartnega, smo se v briški občini odločili, da ne bomo več čakali na dodatne priložnosti sofinanciranja s strani države ali EU, ampak investicijo financiramo sami in že v tem poletju ta srednjeveški biser, ki smo ga pred leti z evropskimi sredstvi uspešno obnovili, danes pa v njem poslovno priložnost vidi vse več ponudnikov, oplemenitimo z novimi parkirnimi mesti. Stremimo torej k cilju, da se tudi to problematiko reši v čim krajšem času.«