Skoči na vsebino
Nazaj

V torek, 21. novembra vabljeni na obisk vozila E-transformer 2.0

zbiralna_akcija_e_transformer_november_2023.jpg
17.11.2023 / Javne objave

Osnovno šolo Alojza Gradnika Dobrovo bo dne 21. novembra 2023 obiskalo posebno vozilo E-transformer 2.0, ki obiskovalcem nudi informacije s področja krožnega gospodarstva na področju elektronike.

 V vozilu si bodo določeni oddelki učencev v eni šolski uri:


-       ogledali kratek animiran video o krožnem gospodarstvu,


-       prisluhnili kratkemu predavanju o krožnem gospodarstvu,


-       si ogledali muzej aparatov iz naše bližnje in daljne preteklosti,


-       si ogledali primere trajnih magnetov in proces njihove reciklaže,


-       se pomerili v retro računalniških igricah.


Obisk vozila je sofinanciran s strani projekta Life Spodbujamo e-krožno.  Organizator projekta, družba ZEOS, d.o.o., pa v sklopu projekta vzpostavlja tudi oddajo še delujočih aparatov na različne lokacije in organizira različne akcije širom države, vse s ciljem zbrati čim več aparatov, ki jih bodo lahko predali v ponovno uporabo. Raziskave namreč kažejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja 2% še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Doma po predalih, omarah in kleteh pa ima vsak zagotovo vsaj en aparat, ki še deluje, pa ga ni uporabljal že več mesecev, ker ga ne potrebuje.


Pomagajte torej naravi in sodelujte v zbiralni akciji rabljenih aparatov, ki še vedno delujejo, a jih doma ne uporabljate več. Prinesite še delujoče aparate, ki delujejo na elektriko ali baterije, kot so na primer radio, zvočniki, televizor, računalnik, orodje za dom in vrt ali igrače.


 


Zbiralna akcija bo potekala pri vozilu E-transformer 2.0 na dan njegovega obiska, dne 21. novembra 2023. Vozilo bo parkirano pri gasilskem domu od 8h do 13h.
 


Aparate bodo organizatorji projekta s pomočjo projektnih partnerjev pregledali in jim podarili novo življenje.


 


Več o projektu: www.zeos.si


 


foto