Skoči na vsebino
Nazaj

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Brda z osvežitvenim predavanjem o cestnoprometnih predpisih sklenil letošnjo pestro košarico aktivnosti

377120914_1582303245843859_5552978131476866746_n.jpg
17.11.2023 / Javne objave

V sredo, 15. novembra 2023, je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Brda (v nadaljevanju SPV) s pomočjo predstavnikov novogoriške Policijske postaje organiziral osvežitveni dogodek o cestnoprometnih predpisih (v nadaljevanju CPP). Predavanju so prisluhnili starejši in mlajši, ki so napolnili celo učilnico matematike v OŠ Alojza Gradnika Dobrovo.

 »Pomočnik načelnika Policijske postaje Nova Gorica David Somensary ter vodja policijskega okoliša Brda Samo Beridan sta se v sklopu predavanja dotaknila vseh sprememb na in ob cestišču, ki smo jim priča v domačem okolju (krožišča, nova kolesarska cesta itd.), ter na kaj moramo biti pozorni, ko se odpravimo v večje mesto. Med ključne poudarke tako lahko omenimo: vožnjo skozi krožišča, vožnjo ob in po kolesarski cesti, ključne prometne znake, enakovredno križišče, vpliv hitrosti na vidni kot, vpliv stopnje alkohola v krvi tako na vidni kot in tudi psihomotorične sposobnosti, vožnjo po avtocesti s poudarkom na pravilnem razvrščanju na avtocestah v primeru prometnih nesreč in zastojev, napačno smer vožnje, varnostno razdalja, prehitevalni pas, kako se obnašati v primeru interventnih vozil s modro lučjo in kaj v primeru spremljevalnih vozil z modro in rdečo lučjo itd.,« vsebino novembrskega dogodka pojasni predsednik SPV Občine Brda Miloš Protić.


Udeleženci, med katerimi so prevladovali starejši, so z zanimanjem poslušali napotke obeh predavateljev, ki sta izpolnila njihova pričakovanja. Udeleženci predavanja so ob tej priložnosti s strani SPV Občine Brda prejeli tudi zgibanke Varno brez telefona, Varno brez alkohola ter Bodi previden, poleg tega pa še odsevne trakove, s katerimi bodo bolj vidni, ko se bodo vključevali v promet.


Sredin dogodek je četrti v nizu letošnjih aktivnosti SPV Občine Brda. 20. in 21. maja 2023 je sodeloval na vse-goriški preventivni akciji Hitrost, katere glavni organizator je bil novogoriški SPV, sodelovali pa so tudi drugi goriški in posoški občinski SPV-ji. Že sredi junija je briški SPV sodeloval na športni prireditvi v organizaciji Policijske postaje Nova Gorica, Športnega društva Ložice in občinskih SPV iz občin Kanal, Brda in Mestne občine Nova Gorica. Na prireditvi je prvič sodelovala tudi Javna agencija RS za varnost prometa-AVP z nacionalno preventivno akcijo »Varnost kolesarjev«. Odmevna je bila tudi tretja aktivnost v sklopu oktobrskega dogodka Pumpaj Slovenija v Športnem parku Vipolže, kjer je v soorganizaciji Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in Kolesarske zveze Slovenije potekal zaključni dogodek državnega tekmovanja iz kolesarjenja po koloparkih.


»Cilj je, da letno organiziramo eno do dve predavanji, sicer skupno štiri dogodke na letni ravni,« še poudari predsednik SPV Občine Brda.


 


Foto: Miloš Protić in Teja Jelina