Skoči na vsebino
Odpri meni
Nazaj

Od 11. do 31. decembra poteka nacionalna preventivna nacionalna akcija Alkohol

logo-avp-2.png
20.12.2023 / Javne objave

Od 11.decembra pa do konca meseca poteka tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa. Policisti bodo v mesecu, ki ga tradicionalno zaznamuje vrsta praznovanj, poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Do konca letošnjega novembra v Slveniji beležimo 1.335 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci v prometu. To pomeni 7,7 % manj prometnih nesreč, kot v enakem obdobju lani, ko je bilo teh prometnih nesreč 1.447. V teh nesrečah je življenje izgubilo 17 oseb, enako kot lani. Gledena izhodiščno leto 2019, ko je na cestah umrlo 31 ljudi in je bilo tudi izhodiščno leto za namene priprave nove resolucije, beležimo zmanjšanje obsega smrtnih nesreč za kar 45 odstotkov. Pri poškodbah beležimo za 12% manj hudo poškodovanih. Letos110, lani 125 in za 7,1% manj lažje poškodovanih, letos 525, lani 565. Petletno povprečje prav tako kaže trend upada telesnih poškodb.

Vse to je mogoče pripisati večjemu obsegu nadzora s strani Policije kot tudi stalnemu ozaveščanju Agencije in partnerjev o visokih tveganjih, ki jih alkohol prinaša na ceste. Vsako leto izvedeta tri nacionalne preventivne akcije, poleg tega pa še vrsto drugih dogodkov čez celotno leto. Poleg tega skozi delavnice »Vozimo pametno« mlade v okviru srednješolskega izobraževanja učijo o škodljivih posledicah alkohola v prometu.

Povprečna stopnja alkoholiziranosti v vseh prometnih nesrečah je letos do konca novembra znašala 1.38 promila, lani pa 1.44 promila, v smrtnih prometnih nesrečah 1.20 promila, lani 1.17 promila. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so v starostnih skupinah 25 do 34 in 35 do 44 let, glede na vrsto udeležbe pa je največ povzročiteljev med vozniki osebnih vozil.

Zelo zaskrbljujoče dejstvo je, da so najmlajši alkoholizirani povzročitelji prometnih nesreč, stari od 15 do17 let, letos povzročili za tretjino več prometnih nesrečkot vprvih enajstih mesecih lanskega leta. Ob tem dejstvu ponovno Agencija za varnost prmeta opozarja, da se odnos do alkohola in drog začne oblikovati v družini. Odgovornost odraslih in zgled, ki ga postavimo, sta pri tem ključna.

Skupaj s Policijo pozivajo k odgovorni vožnji. Že prvi popit kozarec alkoholne pijače namreč vpliva na zmožnost presoje in reakcijski čas voznika.

Če se odpravljate na dogodek, kjer je verjetnost, da boste uživali alkohol, vnaprej načrtujte, kako boste varno prišli domov. V prazničnem času bodite odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola in drog odpovejte.

Stanje prometne varnost je na današnji dan boljše kot v enakem obdobju preteklih dveh let tako na področju najtežjih posledic prometnih nesreč, kot tudi pri lažjih telesnih poškodbah.

Ozavestiti moramo, da varne meje pitja alkohola ni. Agencija za varnost prometa poudarja, da alkohol in droge niso »krivi« za prometno nesrečo. Polno odgovornost nosi človek, ki se alkoholiziran ali pod vplivom drog poda v promet, za volan motornega vozila, krmilo motorja, kolesa, e-skiroja in nesrečo povzroči. Tedaj ni več poti nazaj, prepozno je za obžalovanja in potrebno se je soočiti s posledicami, ki so prevečkrat nepopravljive.

Naj prazniki minejo brez novih žrtev na cestah, naj v prazničnem decembru ne bodo vzrok za prižig intervencijskih luči, naj svetijo le praznične.