Posadimo medovite rastline za čebele in ostale opraševalce

datum: 20.03.2023

kategorija: Sporočila za javnost

Tudi letos bo potekala akcija »Dan sajenja medovitih rastlin«, ko bomo podporniki tako po celotni Sloveniji in svetu stopili ponovno skupaj zadnjo soboto v mesecu marcu (25. marec) in sadili medovite rastline.

Pridružite se tako občine, lokalne skupnosti, društva, podjetja kot tudi posamezniki in posadimo medovite rastline. Katere medovite rastline izbrati in posaditi je odvisno vse od našega razpoložljivega prostora, ki ga želimo nameniti opraševalcem. Tako lahko izberemo med cvetličnimi koriti na balkonih, vrtovih, njive ali pa javne površine. Za cvetlična korita lahko izbiramo med številnimi medovitimi dišavnicami in začimbnicami. Med tem, ko na vrtu, lahko izbiramo med medovitimi drevesi (češnje, jablane …), na izbiro imamo tudi številne medovite grmovnice, ki bodo obogatile brenčanje čebel. Prav tako imamo številne možnosti in priložnosti posaditev medovitih rastlin na njivah kot tudi na javnih površinah.

Veliko pa lahko naredimo tudi s tem, da površine, na katerih cvetijo pisani cvetovi, pokosimo šele, ko vse skupaj odcveti.

 

film posaditev medovotih rastlinKako posaditi medovito drevo, pa v kratkem filmu, v katerem so predstavljena podrobna navodila posaditve in nege čez leto. In ne pozabite si vzeti časa in opazujte čebele in ostale opraševalce, ki nabirajo potrebno hrano na cvetočih delih medovitih rastlin, ki smo jih skupaj posadili.

 

S tem lahko največ prispevamo, da ohranimo opraševalce, jim zagotovimo medovite rastline za njihovo preživetje in zagotovimo tudi opraševalni servis za pridelavo hrano.

Za to se nam pridružite in posadite medovite rastline.

 ___________________________________

Tomaž Samec                                                                    

Svetovalec specialist

za varno hrano pri JSSČ                            

 

***  Čebelarska zveza Slovenije  ***

 

 

 <<nazaj