Prvi bralni koraki z aplikacijo Kobi TO!

datum: 19.03.2021

kategorija: Sporočila za javnost

Obdobje “Korone” se počasi umirja. Življenje se vrača v normalo, otroci pa so učenje na daljavo zamenjali za mnogo bolj tradicionalno sedenje v šolskih učilnicah. A prav pri učencih, tistih najmlajših, se poznajo dolgoročne posledice “učenja prek spleta”. Bralna pismenost v zadnjem obdobju ni le mirovala, pač pa je pri številnih nazadovala. In prav ti bodo morali delo zadnjih mesecev nadoknaditi. Tega se še kako zavedajo v podjetju Kobi, kjer so na težave osnovnošolcev odgovorili kot znajo le oni. S pripravo brezplačnih vsebin, ki bodo najmlajšim pomagale pri osvojitvi nujno potrebnega bralnega znanja in postavitvi trdnih temeljev za nadaljnje učenje. Tako je izšel Kobi TO! - mobilna aplikacija, ki šolarjem omogoča vadbo enostavnih besed, njihovo izgovorjavo in vezavo.

V zadnjem letu in pol smo ogromno časa namenili študiju ameriških raziskav o učenju in poučevanju branja in prišli do vrste pomembnih ugotovitev, ki se nanašajo tudi na slovenski jezik. Raziskave potrjujejo, da je natančno dekodiranje osnova za kasnejše tekoče branje. Kadar otroci te veščine ne usvojijo dobro, se zatekajo k neučinkovitim strategijam, kot je ugibanje besed iz konteksta ali ugibanje glede na prvi glas. Z branjem nesmiselnih črkovnih zvez brez konteksta učinkovito delamo na tej veščini,” pove Ursula Lavrenčič, vodja projekta KOBI in strokovnjakinja na področju opismenjevanja.

Kobi TO! lahko naložite kot aplikacijo na mobilni telefon ali tablico, ali pa do njega dostopate iz računalnika. Več o aplikaciji najdete na spletni strani http://kobiapp.io/sl/kobi-to.

Za tiste, ki so se digitalnih vsebin v zadnjem obdobju naveličali pa aplikacija omogoča tudi tiskanje bralnih listov in vadbo v papirnati obliki.

Kobi pripravlja tudi spletno predstavitev, ki jo bo gostila platforma “Pozitivna psihologija”. Prijavite se lahko tukaj http://bit.ly/kobi-to-prijava<<nazaj