VINARJI BRIŠKIH DNEVOV ODPRTIH KLETI ZDRUŽENI V DOBRODELNOSTI ZA LOKALNI ŠOLSKI SKLAD IN POMOČ DRUŽINI S TEŽKO BOLEZNIJO

datum: 08.06.2020

kategorija: Sporočila za javnost

Tudi letošnji Dnevi odprtih kleti bodo imeli pomembno dobrodelno noto. Izkupiček dobrodelne dražbe bo namenjen šolskemu skladu OŠ Alojza Gradnika Dobrovo in družini na hudi življenjski preizkušnji zaradi bolezni hčerke. Možnost pa je donirati tudi brez draženja briških žlahtnih kapljic.

 

Dobrodelnost ni navada, niti nekaj obveznega. Dobrodelnost je spontana gesta, čas, ki ga namenimo ljudem v stiski, ko se borijo za svoje preživetje, svoje zdravje. Dobrodelen si, če tako tudi čutiš. Prava dobrodelnost je tista, ki ne zahteva nič v zameno, pač pa prihaja iz srca in je iskrena.

Beseda dobrodelnost pomeni delati dobro, ni pa vedno povezana le z denarjem, saj ljudje velikokrat potrebujejo »stvari«, ki jih ni mogoče kupiti. Velikokrat potrebujejo le lepo spodbudno besedo, nasmeh, objem, sočutje, empatijo, fizično oporo bolnim in šibkim, obisk, pogovor, torej majhno pozornost… Občutki, ko nesebično delaš dobro, so izjemni in nas bogatijo. Objem, solze sreče in veselja so največje zahvala, ki jo prejmeš, ko nekomu pomagaš na težki poti življenja.

Zgodb, ko se v stiski znajdejo družine z otroki, nežnimi bitji, ki še ne razumejo kroga življenja in izzivov, ki jih ta postavlja na pot človeku, je veliko. Vsi otroci imajo pravico do srečnega otroštva in dokler je v naši bližini vsaj en otrok, ki trpi kakršnokoli pomanjkanje, lahko naredimo nekaj dobrega – imamo priložnost za solidarnost. Konec koncev je zadovoljstvo, ki ga začutiš ob pogledu na nasmejanega otroka, ko izve, da se bo šole smučanja ali plavanja, kljub vsem težavam, ki jih imajo v družini, vseeno lahko udeležil, neopisljivo. Ravno tako je izjemne vrednosti trenutek, ko otroku sporočimo, da je premagal bolezen, da ne bo več videval belih halj.

Tudi v našem briškem okolju se srečujemo s finančno, materialno ali drugo stisko družin, otrok in mladostnikov.  Zato želimo s tem dobrodelnim dejanjem vsaj malo pripomoči k izboljšanju pogojev za zdrav razvoj in izobraževanje otrok ter s tem spodbudno preživljanje otroštva.

V okviru Dnevov odprtih kleti se bo v sodelovanju s portalom Siol.net in občinsko Komisijo za socialna vprašanja odvila dobrodelna dražba, zbrani denar pa bo namenjen šolskemu skladu OŠ Alojza Gradnika Dobrovo in družini v hudi življenjski preizkušnji zaradi bolezni.

Podrobnosti, kako lahko sodelujete v dražbi, so na voljo TUKAJ.

 

Izbrali smo dva naslovnika iz enostavnega razloga, ker želimo, da pomoč prejmejo tako tisti, ki želijo doživeti izkušnjo več, ali pridobiti dodatnega znanja, kot tudi tisti, ki jim je usoda namenila že v zgodnjem otroštvu preizkušnje, ki jim bodo spremenile življenje.

 

ŠOLSKI SKLAD OŠ ALOJZA GRADNIKA DOBROVO

Namen šolskega sklada je pomagati tudi socialno šibkim učencem in nadarjenim učencem na posameznih področjih, financirati raziskovalne dejavnosti na šoli, na tistih področjih, kjer nima svojih virov v rednem šolskem proračunu ali dejavnosti, ki niso sestavina izobraževalnega programa, oziroma se ne financirajo iz javnih sredstev (izleti, tabori, udeležba na tekmovanjih...). Zbrani denar se namenja tudi za nakup nadstandardne opreme, zviševanje standarda pouka in podobno.


Donacije za šolski sklad OŠ Alojza Gradnika Dobrovo nakažete na tekoči račun:
SI 56 0120 7603 0644 840, s pripisom ZA ŠOLSKI SKLAD.

 

DRUŽINA S HUDO BOLNIM OTROKOM

Ko na vrata družin potrka bolezen, diagnoza hude bolezni, rak, se tem zatresejo tla pod nogami. Jutro ni več brezskrbno, prisoten je strah »Ali bomo zmogli?«, obenem pa družina zbira pogum, da tega strahu, solznih oči, ne pokaže bolnemu članu družine, saj ta potrebuje močno stabilno oporo. Bolnemu članu družine mora vlivati željo po borbi, željo, da se bo oprijel vsake možne bilke, da bo še naprej užival radosti življenja, sončna jutra, plesal v dežju, se čudil čudežem življenja. Gre za zelo izčrpljujoče obdobje v družini, ki se mu zelo pogosto pridruži tudi finančna stiska zaradi zamenjave prehranjevalnih navad, terapij, dodatnih zdravil, stroškov. Družina postane v tem obdobju tihi neviden super heroj.

Organizatorje Dnevov odprtih kleti – DOK – 2020 se je dotaknila zgodba briške družine, katere še ne 5-letna punčka se pogumno bori z levkemijo. V ta namen je skupaj z Novogoriškim območnim združenjem Rdečega Križa odprl posebni tekoči račun:
SI56 6100 0001 2761 764 (Koda namena: CHAR), kjer s sklicem 00-2232 lahko tudi vi razbremenite to briško družino finančnih skrbi.

 

Vsak otrok si zasluži brezskrbno otroštvo, ravno tako njihove družine.

 

 

Organizator Dnevov odprtih kleti Brda 2020 - Jabka d.o.o.

Sodelujoči vinarji na DOK Brda 2020

Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda

Komisija za socialna vprašanja Občine Brda

Območno združenje Rdečega križa Nova Gorica<<nazaj