Danes korak bližje Spa Resortu Terme Brda

datum: 10.01.2020

kategorija: Sporočila za javnost

Italijanski investicijski fond Private Value Capital Management d.o.o. s sedežem v Novi Gorici je danes v Vili Vipolže podpisal pismo o nameri investiranja v projekt „Spa Resort Terme Brda“.

Gre za projekt širšega regijskega in čezmejnega pomena, ki bo poleg prepoznavnosti širši regiji doprinesel gospodarskega elana in številne nove zaposlitve. Podpisu so prisostvovali tudi državna sekretarka Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, poslanec v državnem zboru RS Marko Bandelli ter direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak.

Projektno idejo je predstavil priznani videmski arhitekt briških korenin Alessio Prinčič, sicer profesor docent na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. V osrčju Brd bo nastal edinstven turistično zdraviliški center s kopico ambulant, od lepotnih do wellness ter rehabilitacijskih, kompleksom bazenov, več kot 100 sobami, apartmaji, razgledno ploščadjo in 45 metrov visokim razglednim stolpom, kongresno dvorano, restavracijami in butičnimi trgovinami. Resort, ki se bo arhitekturno povsem zlil z briško pokrajino, bo neke vrste mesto v malem, investicija pa je vredna nekaj več kot 50 milijonov evrov.

Upravitelj italijanskega investicijskega fonda dr. Andrea Accattino in odgovorni koordinator projekta »Spa Resort Terme Brda« Giuseppe Forlanelli sta v imenu skupine predstavila vizijo investicijskega fonda in potencialov turističnega kompleksa, ki bi zaživel med vasema Medana in Fojana s čudovitim pogledom na gričevnato terasirano briško vinogradniško pokrajino, vse do Alp, Jadranskega morja ter v daljave Furlanije Julijske krajine.

Briški ljudje so bili sposobni obdržati, ohraniti, naravo. Tukaj dobimo pristne lokalne produkte, dihamo čist zrak, doživimo mir. Tukaj lahko poslušaš tišino, domačnost: traktorje, škržate, kako se ljudje kličejo iz griča na grič. Tu imamo vse, kar turist išče. To lokacijo vidimo kot točko pobega od vsakdanjega stresnega življenja. Zame in za investitorje Brda predstavljajo to edinstveno točko preprostega življenja.,“ o Brdih pravi Forlanelli, ki je poiskal fond in mu predstavil projekt.

Investicijski fond ima sedeže v več predvsem evropskih državah, glavni sedež pa ima v Švici. Med drugim investiramo tudi v turistične strukture, projekt „Spa Resort Terme Brda“ pa bi bil prvi na območju Slovenije in Furlanije Julijske krajine,“ je pojasnil upravitelj fonda Andrea Accattino, ki je danes v imenu fonda podpisal pismo o nameri investiranja. Kot dodaja ima fond že en resort na otoku Pantelleria, dva projekta sta tik pred realizacijo, in sicer v emilijskih Apeninih, v letu 2021 pa naj bi se odvil tudi projekt na Siciliji. „Naši projekti imajo točno določene ciljne goste: na Pantelleriji ljubitelje morja, v Ponte di Legno ljubitelje smučanja, preostali projekti, ki se bodo odvili v kratkem pa dajejo prednost enogastronomiji na Apeninih.“

Projekt „Spa Resort Terme Brda“ bo širši regiji vlil dodatnega razvojnega vetra na več gospodarskih področjih, zato so podporo projektu izgradnje resorta v Brdih ob podpisu v Vili Vipolže izrazili tudi novogoriška družba HIT d.d., Turistično zabaviščni center Venko, mednarodno priznani gostinec Tomaž Kavčič, Marjan Simčič in Aleš Kristančič iz vinarske hiše Movia ter Katja Bužinel iz Gostilne Bužinel.

Investitor energije, ki jo bo začutil v tem našem prostoru, v drugih krajih ne bo deležen. Nalezel se bo želje po napredku, pozitivnem, lepem, od katerega bomo imeli korist vsi. Projekt bo za nas Brice tudi odgovornost, da bomo skrbno ravnali z briško naravo,“ je povedal Aleš Kristančič.

Projekt bo pomenil velik kamen v odličnosti destinacije Brda, ki postaja vse pomembnejša na globalnem zemljevidu, hkrati pa bo projekt tudi doprinesel k večji atraktivnosti slovenskega turizma, Slovenije kot zelene, butične destinacije. Sama ideja je nastajala več let v lokalni skupnosti, se je razvijala v skladu z vizijo slovenskega turizma kot zelene, butične destinacije in je lepo vpeta v naravno okolje: vključuje oziroma predpostavlja integracijo deležnikov ponudnikov v destinaciji. Prav tako navdušuje razumevanje investitorja same zgodbe Brd,“ pa je po predstavitvi povedala direktorica STO Maja Pak.

Italijanski investicijski fond je sicer ob podpisu pisma o nameri investiranja v briški spa resort izrazil interes vlagati v projekte tudi v širši zahodno-slovenski regiji.<<nazaj