Božično-novoletno voščilo župana Franca Mužiča

datum: 21.12.2019

kategorija: Sporočila za javnost

Cenjeni občanke in občani, spoštovana mladina!

Leto 2019 je naokoli in čez nekaj dni bomo vstopili že v tretje desetletje tega stoletja. Iztekajoče se leto je bilo za Občino Brda še posebej pomembno. Počastili smo 25-letnico občine, ki je bila obenem priložnost, da smo se zazrli v vse mejnike naše občine. Dovolite, da nam ponovno zavrtim čas toliko v preteklost, da lahko s ponosom spomnim, da smo Brici naredili ogromne razvojne korake.

Glavni mejnik je bila gotovo izgradnja t.i. Sabotinske ceste, s čimer smo se, lahko trdim, približali urbanemu centru Novi Gorici, obenem pa vasema Hum in Podsabotin vdahnili razvojnega vetra. Že takoj ob ustanovitvi občine, leta 1994, smo pričeli s promocijo Brd kot turistične destinacije, danes se sadovi takratnega dela še kako žanjejo. Iz skoraj nikakršnih nočitvenih kapacitet smo v teh 25 letih prerasli na kapaciteto čez 650 ležišč, ki so dve petini leta skoraj v celoti 100-odstotno zasedena. To gre gotovo ob bok izjemno uspešnemu razvoju briškega vinogradništva in vinarstva, pa tudi sadjarstva in oljkarstva.

V teh 25 letih smo se usmerili v zagotavljanje ustrezne komunalne in cestne infrastrukture. Obnovljena je skoraj celotna trasa od Sabotinske ceste do Neblega, prenovili smo središče Dobrovega, v Brda je pritekla čistejša voda iz Mrzleka, poskrbeli smo že za številne čistilne naprave v večjih vaseh, subvencioniramo pa nakupe in vgradnjo malih čistilnih naprav posameznim gospodinjstvom, ki se ne morejo priključiti kanalizacijskemu omrežju.

Poskrbeli smo za ohranitev kulturne in naravne dediščine. Obnovljeni so Grad Dobrovo, Vila Vipolže in srednjeveška vasica Šmartno. Podpiramo društveno dejavnost, ki ohranja in razvija kulturno udejstvovanje, prenos znanja in tradicije na mlajše rodove.

In ko že govorimo o mlajših rodovih ne morem mimo investicij v briško šolsko infrastrukturo in Mladinski center. Obe šolski stavbi sta bili energetsko prenovljeni, kot tudi občinska stavba, zgradili smo nov prizidek šole na Dobrovem, pa prizidek vrtca v Kojskem, prihodnje leto pa bo na vrsti gradnja prizidka vrtca na Dobrovem. Končno je mladini zagotovljen tudi prostor druženja, ustvarjanja in pridobivanja dodatnega znanja, Mladinski center Brda v Obrtni coni Štaloni.

Ja, ravno ta obrtna cona je bila v 90. letih prva poslovna cona, ki smo jo pričeli urejati v Brdih, danes pa se sodobnejša slika z bogatejšo ponudbo riše tudi poslovni coni Agrarija, za katero komunalno infrastrukturo bomo vložili kar dober milijon evrov. V prihodnje si nadejam tudi ureditve poslovne cone na Humu.

Pomembna pridobitev za Brice je gotovo tudi nov zdravstveni dom na Dobrovem. Res da za potrebe briških občanov primanjkuje še ena splošna ambulanta, vendar sem prepričan, da bomo s plodnim sodelovanjem in komunikacijo z Zdravstvenim domom – Osnovno varstvo Nova Gorica v začetku prihodnjega leta uspeli tudi to potrebo pripeljali do uresničitve.

Na tem mestu moram poudariti, da smo zadovoljni tudi z delovanjem krajevne skupnosti in kar 14 vaških skupnosti, katere delujejo kot podaljšana roka občine in na tak način omogočajo bolj demokratično delovanje občine. Pozitivno se odzivajo ali soorganizirajo tudi vse pomembne dogodke v občini.

Utrjujemo pa tudi vezi tako s sosednjima državama Italijo in še posebej Avstrijo. V letošnjem letu smo intenzivno pristopili k širitvi palete priložnosti sodelovanj s celovško mestno občino, ki bo, kot nam je obljubila, obnovila celovško hišo v Šmartnem. Nadejamo pa si tudi tesnejšega sodelovanja na področju turizma in prenosa znanj.

V letošnjem letu smo pridobili tudi dve pomembni potrditvi razvojnih smernic občine. Oktobra smo prejeli nagrado za Naj podeželsko skupnost 2019 in obenem postali prva občina, ki bo Slovenijo predstavljala na natečaju na evropski ravni. Pridobili pa smo tudi zlati znak Slovenia Green Destination.

Posebej naj nekaj besed namenim obvoznici v Kojskem, ki bo zgrajena v naslednjih dveh letih. Iz Direkcije za infrastrukturo smo namreč tudi ob letošnjem črtanju številnih državnih investicij dobili zagotovilo, da za to obvoznico ostaja zagotovljen denar.

Drznem si trditi, da tudi pri projektu Terme Spa Brda prihajamo vedno bližje ciljni črti. Zelo intenzivno potekajo pogovori o dveh ali treh alternativah, prepričan sem da bo ena izmed teh gotovo uspela in posledično se bo kmalu udejanil projekt, ki ga obljubljam že več kot desetletje in katerega del ponudbe bo tudi razpršeni hotel v Slapniku.

Brda, cenjene občanke in občani, so postale stičišče oziroma vozlišče pomembnih dogovorov, tudi meddržavnih. Spomnimo se samo letošnjega srečanja med predsednikom dežele Furlanije Julijske krajine Massimilianom Fedrigo in slovensko ministrico za kmetijstvo dr. Aleksandro Pivec, ali pa mednarodnega srečanja Alpe Adria Trail v Vili Vipolže. Lansko poletje pa smo imeli tudi čast gostiti trilateralno meddržavno srečanje med slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović in avstrijskim zveznim predsednikom dr. Alexandrom Van der Bellen. Da gostimo tovrstna srečanja, ni samoumevno in zato moramo biti nanje več kot ponosni.

V rokah imamo škarje in platno, da nadaljujemo na poti, ki smo si jo zastavili ob ustanovitvi občine: občanom, predvsem pa mladim, zagotoviti prijetno okolje za bivanje in ustvarjanje poslovnih trajnostnih priložnosti, obiskovalcem Brd pa ponuditi izkušnjo prave gostoljubnosti. To Brici znamo. Zato cenjene občanke in občani, naj vam ob letošnjih prazničnih dneh zaželim vesele in brezskrbne družinske radosti in veliko dobrega v letu 2020.

Obenem Vam, cenjeni občanke in občani, čestitam ob državnem prazniku samostojnosti in enotnosti.

Naj bo tudi leto, ki prihaja, energično, uspešno in iskrivo.

 

župan Franc Mužič

 

 

 

Foto: Andrej Colja<<nazaj

23. januar

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
decemberfebruar