Občina Brda je nauspešnejša podeželska skupnost 2019!

datum: 09.10.2019

kategorija: Sporočila za javnost

Občina Brda je zmagovalka natečaja za izbor podeželske skupnosti, ki bo zastopala Slovenijo na 16. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020 pod geslom »LOKALNI ODGOVORI NA GLOBALNE IZZIVE«. Naziv najuspešnejše podeželske skupnosti Slovenije 2019 je sinoči v Majšperku na 5. Slovenskem podeželskem parlamentu županu Francu Mužiču podelila ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec.

 

Gre za natečaj, ki ga je razpisalo Društvo za razvoj slovenskega podeželja in namen katerega je predstaviti tista podeželska okolja, ki s svojim delom posebej izstopajo in so lahko kot zgled drugim. V razpisu se je upoštevalo izhodišče, ki so ga prijavljene skupnosti imele, ko so vstopile v ta razvojni proces tako v smislu naravnih danosti kot tudi v gospodarskem in družbenem kontekstu. Geslo »Lokalni odgovori na globalne izzive« v sebi nosi sporočilo, kot so zapisali organizatorji, „da je vsak kraj, tudi še tako majhen, danes vpet v silnice razvoja na različnih ravneh (regionalni, državni, mednarodni), če ne drugače preko nevarnosti, s katerimi se soočamo, pa tudi možnostim, ki se nam ponujajo.“ Razvoj v Občini Brda, upoštevajoč izhodišče po drugi svetovni vojni, in njene korake v preteklih desetletjih ter razcvet v zadnjem obdobju, je gotovo viden na proste oči, kar je komisija, ki so jo sestavljali predstavniki različnih državnih inštitucij, tudi prepoznala.

Potencial briške občine na omenjenem natečaju je zaznalo društvo To je Medana, ki je s pobudo, naj občina kandidira, pristopilo do Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. Ekipa zavoda je zahtevno dokumentacijo pripravila, v začetku septembra pa v Brdih tudi gostila terensko komisijo natečaja, ki si je podrobneje ogledala razvoj Brd.

Direktorica ZTKMŠ Brda Tina Novak Samec, ki je skupaj z direktorico občinske uprave Anito Manfreda pospremila župana Občine Brda na podelitev nagrade, je takoj po razglasitvi o izjemnem uspehu tako v razvoju Brd in posledično na natečaju povedala:

Zagotovo smo veseli vsakega priznanja, ki nagrajuje dolgoletno delo tako občine kot vseh Brik in Bricev, ki vlagajo v naš teritorij. Ocenjevalna komisija je preverjala več kriterijev, na terenu je prebila kar nekaj ur. Pogledala je, kako so se Brda prilagodila izzivom, kako so trajnostno naravnana pri svojem razvoju, preverili so infrastrukturo, mobilnost, kako skrbimo za svojo naravno in kulturno dediščino, koliko smo inovativni pri naših produktih in promociji ter seveda koliko je lokalna skupnost vključena v razvoj naše regije in koliko sodeluje pri vseh projektih.

Brda bodo, kot že omenjeno, slovenski predstavnik na 16. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020, kar bo Bricem gotovo prineslo še dodatne promocije, še pojasnjuje direktorica ZTKMŠ Brda:

Še posebej nam je dobrodošla tovrstna promocija, kjer smo vključeni v zgodbe ki temeljijo na konkretnih dokazih oziroma ocenjevanju, kar pomeni, da se ne hvalimo sami, temveč da nam drugi priznavajo številne dosežke in razvoj na vseh področjih.

Župan Franc Mužič, ki je v razvoj lokalne skupnosti praktično vpet od svojih otroških let, bil je med drugim predsednik Krajevne skupnosti Medana, že sedmi zaporedni mandat pa drži tudi za krmilo briške občine, je razvojne korake briške lokalne skupnosti spremljal iz prve roke. Ob vsakem sprejemu gostov tako rad poudari pomen Sabotinske ceste, odprave schengenskega območja, izjemne več milijonske investicije v prenovo vodovodnega omrežja, popotresne obnove Šmartnega ter nedavno prenove Vile Vipolže ter izjemne korake v prepoznavnosti Brd kot vinorodne dežele z vrhunskimi vini svetovnega slovesa. Seveda ne pozabi izpostaviti, da gre zasluge za tovrsten razvoj Brd pripisati trmi in delavnosti vseh Brik in Bricev. Po prejemu nagrade ni skrival veselja:

Gotovo sem zelo ponosen, da smo prejeli to priznanje. Ta razvoj se ni zgodil čez noč, še vedno se razvojni projekti dogajajo. Zasluga gre gotovo vsem Brikam in Bricem. Naj omenim, da je bila komisija zelo kritična, ocenjevala je namreč več različnih področij. Terenski obisk je komisijo gotovo prepričal, da smo resnično razvojno zelo uspešna občina. V čast si gotovo tudi štejem, da bomo prihodnje leto kot prva slovenska skupnost tekmovali na evropskem natečaju, kjer se bodo za laskavi evropski naslov potegovalo 35 skupnosti. Verjamem, da bomo tudi evropsko komisijo uspeli prepričati, da smo na vseh področjih trajnostno naravnana skupnost.

Na sinočnjem dogodku v Majšperku so briško vzdušje začarali člani Noneta Brda in kraljica Rebule Teja Fabricijo. Udeležence 5. Slovenskega podeželskega parlamenta pa so prevzemale dobrote Društva Briških žen in deklet ter kraljičino vino in rebula Kleti Brda. Spomnimo, to so okusi, ki so Brda že leta 2015 popeljali na zmagovalni oder natečaja za Evropsko destinacijo odličnosti na področju gastronomije.

S prejemom naziva najuspešnejše podeželske skupnosti Slovenije 2019 smo torej dobili potrditev več, da so Brda razvoj zapeljala na pravo pot.

 

Foto: Kristijan Gajšek in Luka Kočevar

 <<nazaj