Združeni briški glasbeniki vabijo v Vilo Vipolže

datum: 20.05.2019

kategorija: Sporočila za javnost

Združeni briški glasbeniki (v nadaljevanju Z.B.G.) je nova izjemna zgodba, ki se piše pri nas v Brdih. Zamisel o skupnem medgeneracijskem projektu briških ljubiteljev glasbe je v srcih Bricev tlela skoraj slabo desetletje in se uresničila z edinstveno zgoščenko in koncertom v Vili Vipolže, ki bo v petek, 24. maja 2019.

Prva iskrica se je prižgala leta 2010, ko se je čisto po naključju in iz čiste želje po zabavi zbrala mala gruča prijateljev iz različnih briških glasbenih zasedb. Rezultat tega srečanja je bil prvi satirično komedijantski komad „Stwrš sr't“ posnet v glasbenem studiu Mateja Srebrniča na Ceglem. Torej takrat se je odprla čisto briška, čisto pristna, čisto preprosto ustvarjalna Pandorina skrinjica, iz katere je izskočila takšna energija, da je v tem desetletju združila več kot 40 briških glasbenikov in tako je nastala zgoščenka s 16 skladbami, ki jih bomo lahko slišali na posebnem koncertu v Vili Vipolže, v petek 24. maja 2019 ob 21. uri.

Projekt, povezuje glasbenike ter glasbene skupine mlajše in starejše generacije, kot so Agronavti, The Maff, Plamen, Lintver, Pigs Parlament, Nonet Brda, Sunshine Trip, Briški kvintet, Briška pomlad, Tilen Šfiligoj, Tina Drnovšček, Manca Kumar, Dominik Rusjan, Martina Kocina, Ingrid Mačus, Martin Skubin, Radovan Kokošar in številni drugi, ki so skladbam pridali svojstven slog igranja in petja.

Večer se prične ob 21. uri s posebnim uvodnim pozdravom DJ-ja, ki nas bo v slabi uri spomnil na širok nabor bolj in manj znanih briških skladb iz preteklosti.

Takoj po 22. uri pa bodo na oder stopili soavtorji skupne briške glasbene zgodbe v posebnih in edinstvenih kombinacijah, gotovo unikumu v Goriškem in širšem slovenskem prostoru.

Vstopnina koncerta: 5 EUR
Nakup vstopnic možen od torka, 21. 5. 2019 na recepciji Vile Vipolže ali na TIC Šmartno.

                                                                              

                                                                                 ********

 

Prvi komad že takoj prevzel pozornost

Prvi naključen komad ni ostal neopazen. Takoj po objavi na Youtube spletnem kanalu, so že dobili povabilo Kluba goriških študentov na takratni enodnevni festival Brucovanje. To je bila spodbuda za korak naprej: nastanek projektne zasedbe. Pobudnika, Matej Srebrnič in Tilen Šfiligoj, ki je sicer tudi avtor tako besedil in kot melodij večine komadov Z.B.G., sta ujela utrinek in združila sedem glasbenikov, ki so bili takrat člani skupin The Frezzas, Sunshine Trip, Pigs Parlament in Haron.

Ime, ki so si ga takrat izbrali, torej Združeni briški glasbeniki, jih je kasneje spodbudilo, da naredijo še en drzen korak. K projektu so povabili člane drugih skupin, ki so izvajali tudi njim drugačno glasbo (zabavno, narodno-zabavno, idr.). Vsak je torej prispeval svoj slog glasbe in umetniškega ustvarjanja. Tako je sčasoma nastala dvajseterica komadov, v katerih začutimo edinstveno mešanico slogov od pop-rock, ska, pa vse do reggae in zabavne glasbe.

 

Združevanje razprostrlo zaveso pred izjemnimi briškimi skritimi talenti

S razvojem projekta in pridruževanjem novih glasbenikov, sta pobudnika naletela tudi na mlade talente, katere do tedaj niso poznali. Torej medgeneracijskemu projektu Z.B.G. lahko z veseljem pripnemo lastnost „talent scout“ projekta. Sedanji skupini več kot 40 glasbenikov, med katerimi skupaj s tem projektom poteka tudi prenos znanja, izkušenj in vtisov, se bodo v prihodnosti zagotovo pridružili še novi, tako mladi kot starejši glasbeni ustvarjalci.

 

Raziskovanje zvoka na prvem mestu

Z gotovostjo lahko tudi trdimo, da je radovednost, kako združiti toliko glasbenikov in toliko različnih slogov, vnetila tudi željo raziskovati široko paleto zvokov, ki jih briška deželica lahko ponudi. Tako so poleg tradicionalnega snemanja v studiu v Ceglem, eksperimentirali tudi različne prostore: od vinogradov, kleti in drugih briških dvoran. Ni pa to edina lokalna posebnost, ki je vključena v komade, ki jih najdemo na zgoščenki. V njej namreč zasledimo tudi duh pomembnih briških osebnosti: Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta.

Verjamemo, da se raziskovanje ne bo ustavilo na tej točki, temveč da nas bodo v prihodnje še velikokrat presenetili s svojo inovativnostjo in ustvarjalnostjo.

 

Glasba torej povezuje tudi v slikovitih Brdih.

Vabljeni v petek, 24. maja 2019 ob 21. uri v Vilo Vipolže!

 


Več informacij:

Matej Srebrnič
T: 040 971 533


Tina Novak Samec
direktorica ZTKMŠ Brda
T: 041 359 266
E: tina.novak.samec@brda.si<<nazaj