Učenci energetsko ozaveščeni

datum: 20.06.2018

kategorija: Sporočila za javnost

V četrtek, 14. junija 2018 je agencija GOLEA že šesto leto zapored v Novi Gorici organizira tradicionalni Dan obnovljivih virov in učinkovite rabe energije, v okviru projekta NEKTEO v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija.

Letošnji dan OVE in URE je bil namenjen igram, delavnicam in poskusom na temo energetske osveščenosti mladih. Z aktivnostmi na dogodku so prispevali k širjenju obzorja in zavesti ter k dvigu kulture energetske pismenosti med otroci. Letos je bil odziv primorskih šol na OVE in URE dan izjemen, saj se je dogodka udeležilo kar preko 400 prijavljenih otrok iz preko 20 Primorskih šol.

V okviru dogodka, ki se je odvijal od 9:00 do 13:00 pred Mestno hišo v  Novi Gorici, je agencija GOLEA organizirala poučne igre in eksperimente na temo trajnostne energije. Otroci so spoznavali moč energije in kako lahko z njo varčujejo.

Skozi projekt NEKTEO programa SI –AT se je izdelalo 13 didaktičnih modelov, na katerih se je izvajalo poskuse, nato pa odgovarjalo na vprašanja na temo poskusa.

 

REZULTATI:
 
6. – 7. razred

 

1.     OŠ Šmarje pri Kopru ekipa ROŽICE

2.     OŠ Alojz Gradnik Dobrovo ekipa Brike in Brici

3.     OŠ dr. Aleš Bebler Primož Hrvatini ekipa xy

 

8. – 9.  razred

 

1.     OŠ Košana ekipa M.O.L.

2.     OŠ Dornberk ekipa EKO FOLK

3.     OŠ Jelšane ekipa Ta jači na brjači

 

V sklopu projekta NEKTEO je bila izdelana tudi CO2 komora. Največ CO2 lističev v CO2 kabini je nabrala OŠ Solkan.

Izdelana je bila tudi prikolica – ambasador, katera je nato odšla na Avstrijsko Koroško, se pa vrača oktobra nazaj v Slovenijo. Z njo bo agencija GOLEA izvajala tehnične dneve po šolah.

»Z vsakoletnim dogodkom želimo omogočiti sodelujočim učencem in učiteljem izmenjavo izkušenj in znanj ter dvigniti raven energetske pismenosti in zavedanja pomena varovanja okolja. Mladi so tisti, ki lahko s svojo inovativnostjo ter z veliko energije na tem področju dosežejo korenite spremembe. Veseli nas, da lahko OVE in URE dan izpeljemo v družbi z ljudmi, ki prispevajo svoj delež 'za boljši jutri',« so nazadnje poudarili iz agencije in obenem povabili na zaključno konferenco projekta SISMA, ki bo v četrtek 21. junija v Hotelu Perla v Novi Gorici.

 

Foto: agencija GOLEA

 <<nazaj