Teden pisanja z roko 2018

datum: 03.04.2018

kategorija: Sporočila za javnost

Društvo pisanja z roko je prejšnji teden organiziralo Teden pisanja z roko 2018. Pobudi so se priključili tudi učenci OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, ki so v petek, 30. marca, o aktivnostih ob Tednu pisanja z roko in pomenu le-tega spregovorili tudi z županom Francem Mužičem in direktorico občinske uprave Anito Manfreda.

Prevladujoča uporaba računalnika v pisnem komuniciranju je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih razvijamo s pisanjem z roko. Tudi veliko večino osebnih sporočil, npr. čestitk za rojstni dan, zahval ali pohval…, pošiljamo in prejemamo preko e-pošte.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. Spretnosti  razvijamo z vajo. Naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost.

Učenci izvajajo različne dejavnosti povezane s pisanjem z roko: pišejo razna sporočila, izdelujejo plakate, kazalke, pišejo razglednice… K sodelovanju so povabili tudi starše, stare starše, sosede, da so jim kaj napisali. Na obisku Doma upokojencev Podsabotin so pritegnili k pisanju tudi nekatere stanovalce. Od doma prinašajo stare  zvezke, pisma, rokopise. V šolski knjižnici so že pripravili razstavo rokopisov znanih osebnosti iz našega okolja in tistih, ki so obiskali dobrovsko šolo.

Pripravili  bodo tudi še dve razstavi, kjer bodo prikazane prav vse naše aktivnosti, ki se še naprej nadaljujejo.<<nazaj