Mestna občina Nova Gorica in Občina Brda na Vlado RS naslovili prošnjo, da se dvolastnike ponovno uvrsti med izjeme pri prehajanju državne meje

datum: 08.01.2021

kategorija: CIVILNA ZAŠČITA Občine Brda - COVID-19

Župana Mestne občine Nova Gorica in Občine Brda dr. Klemen Miklavič in Franc Mužič sta 6. januarja 2020 na Vlado Republike Slovenije in Ministrstvo za notranje zadeve naslovili dopis s prošnjo, da se dvolastnike ponovno uvrsti med izjeme pri prehajanju državne meje brez predhodnega testiranja ali karantene. Izjema, ki je omogočala prehod državne meje dvolastnikom, je bila vključena v nabor izjem tako v prvem kot v drugem valu epidemije vse do sprejetja Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, objavljenega v Uradnem listu 23. 12. 2020. Na včerajšnji redni seji Vlada RS prošnji ni ugodila, zaradi česar sta župana razočarana. Župana sta namreč v prošnji vladi podrobno pojasnila razloge, zaradi katerih je nujno, da se dvolastnike čim prej uvrsti med izjeme.

 

Dvolastniki delo na svojih zemljiščih opravljajo sami ali v ožjem družinskem krogu (torej vsakodnevnem mehurčku) ter z zaščitnimi sredstvi., zato občini čudi, da so bili izvzeti iz seznama izjem, medtem ko čezmejni dnevni delovni migranti, ki so zaposleni v tovarnah, podjetjih ali celo na kmetijah, lahko prehajajo mejo. Nesmisel je namreč, da delavec, ki je zaposlen na kmetiji na italijanskem ozemlju, lahko opravlja delo na tamkajšnjih zemljiščih delodajalca, dvolastnik na svojem zemljišču pa ne more, ker mu ni dovoljen prehod državne meje. Velja tudi izpostaviti, da trenutno v vinogradih in sadovnjakih poteka nujni zimski rez trte in sadnih dreves, od katerega bo odvisen letošnji pridelek.

Da so dvolastniki posebna in pomembna kategorija kmetov na našem čezmejnem območju, je briška občina opozorila že ob prvem zaprtju državne meje marca 2020. Samo na območju Brd je bilo namreč popisanih 155 dvolastnikov, ki dnevno opravljajo nujna dela na svojih zemljiščih na italijanskem ozemlju, večinoma vinogradih in sadovnjakih. Njihova zemljišča (ki predstavljajo tudi polovico in več celotne kmetije) so od državne meje oddaljena le peščico kilometrov. V seznamu dvolastnikov na Goriškem območju najdemo tudi velike vinarske hiše, kot recimo Movia, Marjan Simčič, Ščurek, Dolfo, Pulec idr. Ravno tako nekaj deset dvolastnikov beležimo tudi v novogoriški mestni občini.

Naj še poudarimo, da so dvolastniki tako v spomladanskem kot v jesenskem valu upoštevali navodila in odredbe obeh držav, ter da v celotnem obdobju nismo zaznali nobenih kršitev, ki bi zadevale prehod državne meje s strani dvolastnikov.

Občini zato pozivata Vlado Republike Slovenije, da dvolastnikom čim prej omogoči nemoteno delo na svojih zemljiščih onstran državne meje in da se na ta način omeji gospodarsko škodo, ki bi lahko nastala zaradi nesmiselnega črtanja dvolastnikov iz seznama izjem pri prehajanju državne meje.<<nazaj

19. januar

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
decemberfebruar