Prehod meje z Italijo

datum: 17.05.2020

kategorija: CIVILNA ZAŠČITA Občine Brda - COVID-19

15. maja je bila v Republiki Sloveniji preklicana epidemija (preklic se začne uporabljati z 31. majem) in posledično odpravljena karantena za osebe, ki vstopajo v RS in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah EU in niso zapustile EU za največ 14 dni. Odlok je stopil v veljavo 15. maja.

Navkljub napovedi, da se od 3. junija odpira meja z Italijo,
režim na kontrolni točki Neblo do nadaljnjega ostaja v dosedanjem obsegu: prestopajo ga lahko dnevni delovni migranti s potrdilom delodajalca in dvolastniki z izjavo o dvolastništvu. Potrdil lokalne skupnosti še vedno ne izdajamo.

Četrtkov odlok o ukrepih na meji je vlada z novim odlokom spremenila v nedeljo. Po novem velja, da bo odpiranje mej uveljavlja postopoma, upoštevaje epidemiološko stanje v sosednjih državah in na osnovi dvostranskih dogovorov. Vlada bo s sklepom določala in spreminjala seznam držav, iz katerih osebe vstopajo v Republiko Slovenijo.

Za prost prehod na italijansko ozemlje bo potrebno torej počakati na dvostranski dogovor med obema državama.

Na goriško prefekturo smo pa prejšnji teden naslovili vprašanja v zvezi s prehodom meje zaradi obiska sorodnikov ali zaradi opravljanja storitev.

*********************

OBISK SORODNIKOV:

Do 18. maja je bil obisk sorodnikov dovoljen zgolj znotraj lastne dežele, od jutrišnjega dne do 3. junija bo svojce možno obiskati samo znotraj italijanskega ozemlja.
V primeru, da slovenski državljan želi v tem času obiskati svoje sorodnike, mora obisk najaviti zdravstveni instituciji v kraju bivanja sorodnikov in prestati 14-dnevno karanteno.

Obisk družinskih članov v Italiji bo možen, ko bosta državi sklenili dvostranski dogovor.

*********************

OPRAVLJANJE GOSPODARSKIH STORITEV V ITALIJI:

Prehod tujih državljanov (konkretno v našem primeru slovenskih) v Italijo je dovoljen samo v primeru službenih obveznosti, za obdobje največ 72 ur in pod pogojem, da oseba svoj prihod najavi zdravstveni ustanovi v kraju opravljanja storitve. 

*********************

SAMOIZJAVA ZA GIBANJE PO ITALIJANSKEM OZEMLJU:

Obveščamo še, da z 18. majem v Italiji ni več potrebna samoizjava, ki upravičuje gibanje znotraj posamezne dežele. Prehod med deželami je od jutrišnjega dne, do 3. junija dovoljen zgolj v primeru nujnih zadev. Slovenskim državljanom priporočamo, da imajo kljub temu ob sebi (do 3. junija) izpolnjeno samoizjavo, ki upravičuje nujnost gibanja po italijanskem ozemlju.

 

 <<nazaj

28. januar

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
decemberfebruar