Koledar dogodkov

Dogodek: Dokumentarnica - vikend dokumentarnega filma

Datum: 10.03.2023 - 11.03.2023

Kraj: Vipolže
Lokacija: Vila Vipolže

dokumentarnica

Spoštovane ljubiteljice, spoštovani ljubitelji kulture, trojni grozd praznikov - dan žena, dan mučenikov in gregorjevo - bomo letos počastili s prav posebnima kulturnima dogodkoma v Vili Vipolže:

V petek, 10. marca, ob 19.00 bo predvajanje dokumentarnega filma MIZA  scenaristke in režiserke Neli Maraž. Filmu bo sledil pogovor z avtorico, ki ga bo povezovala režiserka Anja Medved.

V soboto, 11. marca, ob 19.00 bo predvajanje dokumentarnega filma ZBIRNI CENTER scenaristke in režiserke Helene Koder. Filmu bo sledil pogovor z avtorico, ki ga bo povezovala režiserka Nadja Velušček.

Vstop na obe prireditvi je brezplačen, vljudno vabljeni!

Večera potekata v okviru Dokumentarnice 2022 v organizaciji  Društva slovenskih režiserjev in režiserk in ZTKMŠ Brda ter v soorganizaciji KINOkašče in Društva Kolo.

 

PROGRAM:

Petek, 10. marec, ob 19.00

MIZA (dokumentarni film; s. in r. Neli Maraž; produkcija Cvinger film, 2022, 53 min.).

Pogovor z avtorico po filmu bo povezovala režiserka Anja Medved.

Ko se je zunaj zaradi virusa na videz vse ustavilo, se je nehotno začela razkrivati topografija malih dni.Takih, ki so nekoliko zašli iz tirov predvidljivega časa. Drobci življenja neke družine so se vztrajno usedali na kožo mize. Dnevi so rasli in se spuščali in miza, nekje zunaj zemljevida tega, kar je bilo, in tega, kar še pride, utripa, obkrožena z vsem tem življenjem.

 

NELI MARAŽ (1992)

Scenaristka in režiserka iz Dobrovega v Goriških Brdih, diplomantka filmske in televizijske režije na AGRFT. Za svoj diplomski film Kar ostane je prejela nagrado zlatolaska; njen zadnji kratki film Miza je bil lani prikazan na Festivalu slovenskega filma Portorož.

 

ANJA MEDVED (1969)

Režiserka in scenaristka iz Kozane, diplomantka gledališke in radijske režije na AGRFT. Z Nadjo Velušček sta soavtorici opusa dokumentarnih filmov, ki raziskujejo spomin čezmejnega prostora, in soustanoviteljici Zavoda KINOkašča/CINEMattic.

 

Sobota, 11. marec, ob 19.00

ZBIRNI CENTER (dokumentarni film; s. in r. Helena Koder, produkcija RTV Slovenija, 1992, 53 min.).

Pogovor z avtorico bo povezovala režiserka Nadja Velušček.

Portret skupine beguncev, ki so pribežali v Slovenijo v času vojne v nekdanji Jugoslaviji.

“Žalostno je, kako aktualen je ta film. Polno je stvari, ki sem jih že pozabila, a sem se ob ogledu filma takoj spomnila imen in stikov z ljudmi. To so bili prvi begunci na naših tleh po svetovni vojni in napovedujejo obdobje, ki se še ni končalo, obdobje migracij, ki jim ni videti konca. Miloševićev govor, vključen v filmu, je, kot bi ga danes poslušala,” je Helena Koder povedala po vnovičnem predvajanju filma novembra 2022.

 

HELENA KODER (1937)

Že med študijem romanistike na FF v Ljubljani se je zaposlila na TV Ljubljana (kasneje TV Slovenija) sprva kot napovedovalka in voditeljica oddaj, po končanem študiju pa kot novinarka in scenaristka. Čedalje  pogosteje je dokumentarce po svojih scenarijih tudi režirala. Njeni filmi so prejeli nacionalne in mednarodne nagrade, sodelovala je v številnih mednarodnih žirijah na televizijskih festivalih. Na festivalu dokumentarnega flma DOKUDOC l. 2014 je bila proglašena za Dokumentarno ime, l. 2022 je prejela Nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk.

 

NADJA VELUŠČEK (1948)

Profesorica slovenskega in italijanskega jezika. Z Anjo Medved sta soavtorici opusa dokumentarnih filmov, ki raziskujejo spomin čezmejnega prostora, in soustanoviteljici Zavoda KINOkašča/CINEMattic.