Koledar dogodkov

Dogodek: KAOS - Festival sodobnega kolaža

Datum: 16.09.2021 - 16.11.2021

Kraj: Medana
Lokacija: Alma House, Medana, Goriška Brda

 

KAOS - festival sodobnega kolaža, ki je v Kranj prinesel svežino med obstoječimi festivali in dvignil umetnost kolaža do večje prepoznavnosti v javnosti, se po treh izjemnih letih odpravlja na gostovanje s skupinsko razstavo rezidenčnih umetnikov in samostojno razstavo Karola Kuharja. 

Letos vabljeni v posebno, očarljivo krajino Goriških Brd, kjer v Medani domuje Almina hiša. Galerija sodobne umetnosti se je oblikovala v sodelovanju z akademskim slikarjem Klemnom Brunom, ki ima v njej tudi svoj atelje in stalno razstavlja. Gre za briško hišo, umeščeno v samo jedro vasi Medana. V preteklem letu je bila prenovljena in predstavlja nekoliko drugačen razstavni prostor, saj se zdi kot da se sprehajate po stanovanjski hiši, v kateri pa lahko tudi prespite. Urejena v duhu 50-ih let preteklega stoletja pripoveduje svojo zgodbo in obstoj na poseben način.

In tja pelje KAOS na ogled dela, ki so jih v zadnjih treh letih festivala v Kranju ustvarili rezidenčni umetniki, priznani ustvarjalci kolaža iz Slovenije:

  • Urška Mazej
  • Brut Carniollus
  • Barbara Demšar
  • Andrej Štular
  • Karol Kuhar
  • Eva Mlinar
  • Anja Kranjc

 Umetniki na rezidencah so najbolj plodovit del festivalskega dogajanja, ker njihova dela nastajajo pred očmi obiskovalcev. So tudi najbolj neposredno povezana s krajem, kjer nastajajo. V Kranju so se vsi predstavili na svoj unikaten način in povezali skupnost navdušencev kolaža. Umetnik Karol Kuhar je v lanskem letu, ko smo v Kranju praznovali leto kolaža, ustvaril ptico, ki bdi nad mestom in bo KAOS letos ponesla na krilih (skoraj) vse tja do meja Slovenije. 

Prav Karol Kuhar se bo s samostojno razstavo avtorskih del predstavil v Spominski hiši Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta (razstavni prostor v kleti). Alojz Gradnik, eden največjih slovenskih pesnikov 20. stoletja, se je rodil v Medani 3. avgusta 1882. Bil je pesnik in prevajalec, ki je s svojim delom sestavljal koščke različnih svetov, pogledov in kultur  - predvsem slovenske, evropske in orientalske - v nove, njemu lastne umetniške izraze. In prav zato verjamemo, da se bodo dela slovenskih kolažistov v Medani počutila dobro. 

Razstavi bosta na ogled  od 16. septembra do 16. novembra 2021.

Obe razstavi kurira umetniška vodja festivala sodobnega kolaža KAOS Maruša Štibelj. 

 ________

 

Spletna stran festivala KAOS: https://layer.si/kaos/

Facebook profil festivala: https://www.facebook.com/kaoscollagefestival

 

Layerjeva hiša: https://www.facebook.com/LayerjevaHisa 

Alma House: https://www.facebook.com/ALMA-House-107887600775341