Koledar dogodkov

Dogodek: Praznik češenj

Datum: 11.06.2016 - 12.06.2016

Kraj: Brda
Lokacija: Brda

Največja in najbolj odmevna kulturno – turistična prireditev, Praznik češenj bo letos še toliko bolj posebna, saj praznuje 50. obletnico! Čaka nas dogodek poln etnoloških vsebin, kulturnih in športnih prireditev, eno-gastronomskih specialitet ter zabave za vse generacije.

Dogajanje smo letos razširili na tri vikende ter na različne lokacije po Brdih. Obiščite nas v juniju, ko se bodo v sklopu Praznika češenj odvijale zanimive prireditve, na katerih ne bo manjkalo češenj, kulinaričnih dobrot in seveda zabave.

4. in 5. junij, prvi vikend

 

V soboto 4. in nedeljo 5. junija bodo na svoje prišli ljubitelji vrhunskega vina. Prirejamo namreč Dneve odprtih kleti, ko bodo številni briški vinarji odprli svoja vrata in vas popeljali v osrčje vinskih kleti in vas navdušili z izvrstnimi briškimi vini.

V soboto, 4.6. se bo odvijal tudi že tradicionalni kolesarski maraton, letos preimenovan v maraton Junakov vinogradov. Ljubitelji kolesarjenja bodo odštevali prevožene kilometre od Ljubljane pa vse do Vinske kleti Goriška Brda.

V nedeljo, 5.6. za vas pripravljamo VIP druženje ob nogometni žogi in češnjah, letos se nam bo pridružil slovenski orel Peter Prevc! S člani Planinskega Društva Brda pa se boste lahko sprehodili od češnje do češnje po poteh snemanja serije Ena žlahtna Štorija. 

 
11. in 12. junij, drugi vikend

 

Osrednji vikend Praznika češenj bomo letos predstavili v nekoliko spremenjeni luči. Da bi še bolj poudarili pomembnost 50. jubileja in praznika na sploh, smo se odločili, da bomo dogajanje preselili na tri lokacije.

Srednjeveška vasica Šmartno bo letos etnološko obarvana. Proizvajalci in pridelovalci domačih izdelkov iz sivke, oljčnega olja, keramike, gline, lesa ter pletilci košar bodo na svojih stojnicah prikazovali izdelovanje različnih proizvodov, ki bodo na voljo tudi za nakup. Dogajanje bodo popestrili nastopi domačih in otroških skupin, likovni ex-tempore  ter poulični glasbeniki. Zamuditi pa ne gre številnih razstav in ustvarjalnih delavnic, ki se bodo odvijale na različnih lokacijah v Šmartnem.

Dobrovo bo v znamenju eno-gastronomije. Brda so v letu 2015 prejela laskavi naziv EDEN destinacije na področju kulinarike, tako da boste pri nas zagotovo okušali pristne domače izdelke. Marmelade, medi, izdelki iz oljčnega olja, sadje, suhomesnati izdelki, žganja, likerji in seveda briško vino bodo krasili številne stojnice, ki se bodo razprostirale od občinske stavbe pa vse do Gradu Dobrovo, kjer se bojo odvijali različni cooking showi, glasbeni nastopi, razstave,…

V nedeljo ob 16.30 pa ne gre zamuditi tradicionalne povorke, ki bo letos posvečena prav 50. jubileju. Kateri pomembni dogodki so v 50. letni zgodovini zaznamovali našo občino in seveda Praznik češenj, kdo so bila dekleta, ki so si prislužila naziv kraljice češenj in kraljice rebule, kdo je vedno stal na čelu tradicionalne povorke? Vse to in še več nas čaka na tradicionalni povorki, v nedeljo 12.6. ob 16.30.

Tudi veliki koncert bo letos nekaj posebnega.  V soboto, 11.6. vas čakamo z velikim koncertom glasbenih skupin Rock'n'Band, S.A.R.S. ter The Indicals.

Pod razglednim stolpom v Gonjačah pa bodo na svoje prišli naši najmlajši. Pripravili bomo številne igre na prostem, kjer se bodo v objemu briških gričev otroci zabavali in igrali. Manjkala pa ne bo niti naša maskota, češnjica, ki se bo skupaj z otroci fotografirala in zabavala.

Poleg vsega dogajanja bo obiskovalcem ob različnih urah na voljo bogata ponudba izletov in ogledov pri naših ponudnikih. Med drugim boste lahko izkusili pozitivne učinke apiteraije in  trekinga z oslički, ogledali si boste lahko kaverne na Sabotinu ter degustirali med in oljčno olje.

Veliko je tudi vzporednih dogodkov! Najmlajši se bodo 11.6. ob 16h na Gradu Dobrovo zabavali z Mašo in medvedom v Medvedji simfoniji, nekoliko starejši pa se bomo smejali prigodam Ranka Babiča, ki nam jih bo predstavil v komediji Moška copata 10.6. ob 21h na Gradu Dobrovo.

 
18. junij, tretji vikend

 

Zadnji vikend našega praznovanja bo v celoti posvečen že peti Briški poroki, ki je letos v celoti posvečena rdeči briški češnji, ter mladim parom, ki si želijo svoj čaroben dan preživeti v Brdih. Poleg poročnega slavja za izbrani par Briške poroke pripravljamo tudi poročni sejem, ki se bo odvijal v Šmartnem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vse večje agencije, ki nameravate v zgoraj navedenih terminih organizirati izlete v Brda, nam lahko pišete na e-mail naslov tic@brda.si ali nas pokliče na 05 395 95 9505 395 95 95. Pomagali vam bomo organizirati posamezne oglede ter vam posredovali natančnejši program prireditev.