Koledar dogodkov

Dogodek: Predstavitev slikanice Lisjaček Pituralko v rajskem sadovnjaku

Datum: 22.09.2019
Ura: 16:00

Kraj: Kojsko
Lokacija: sadovnjak Pod Skalco, Kojsko

 

Prijazno vabljeni na predstavitev slikanice Tanje Badalič

Lisjaček Pituralko v rajskem sadovnjaku,

ki bo v nedeljo, 22. 9. 2019, ob 16.00 v sadovnjaku Pod skalco v Kojskem.

 

Lisjaček Pituralko v rajskem sadovnjaku (Založba Narava, 2019) je medgeneracijska zgodba, ki bo starejše popeljala v nostalgično mladost dišečega sadja starih sort, najmlajše pa želi spodbuditi k ponovnemu spoznavanju zakladov naših starih staršev. Zgodbo lahko beremo na dobesedni ravni – o izumiranju in ohranjanju starih sadnih sort – ali na simbolni ravni – o tem, kako globalizacija počasi prerašča »staro« in lokalno, ki počasi tone v pozabo. Sadje starih sort je lahko simbol za vse, kar smo pozabili, ker smo izgubili sebe, vendar je to treba kljub vsemu negovati, če želimo delati dobro. Gre tudi za to, da občutimo razliko med »sadeži znotraj iste vrste«: Ne gre zgolj za splošno jabolko ali hruško, temveč za individualno rdečeličko ali pituralko – za posameznika, ki lahko spreminja svet na bolje. Poleg tega zgodba pripoveduje o skrbi za našo okolico, naravo in živali v njej, kjer ima vsak svoje mesto.

 

Sadovnjak Pod skalco družine Božič v Kojskem v Goriških Brdih je nekaj posebnega v širšem primorskem prostoru. Je genska banka starih sort (z Goriškega in iz tujine), narejena z namenom njihovega preizkušanja, ohranjanja in širjenja. Gre za terasasti visokodebelni sadovnjak za ekološko pridelavo sadja, v katerem trenutno raste okoli tristo dreves oz. preko sto petdeset sort češenj, marelic, fig, breskev, sliv, hrušk, jablan in drugega sredozemskega sadja.


Po branju slikanice bo sledil voden ogled sadovnjaka pod vodstvom dr. Zorana Božiča, ki je tudi avtor spremne besede k slikanici. Če bodo drevesa, vremenski pogoji in letina dovolili, bo mogoče okušati tudi sezonske sadeže. Prijazno vabljeni, da s seboj prinesete svoje sadje in ga delite z ostalimi. S seboj imejte tudi blazine, saj bomo sedeli na tleh. V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen.

Kako priti do sadovnjaka Pod skalco? Iz smeri Solkana: Ko pridete s Huma v Kojsko, po cestnem useku (visok zid na obeh straneh) peljete mimo treh hiš in zavijete desno na majhen trg (vodnjak, miza s klopema in breza). Sadovnjak je petnajst metrov vzhodno po kolovoznem klancu. Ker je na trgu malo prostora, svetujemo, da zapeljete s trga proti cerkvici Sv. Križa, kjer je parkirni prostor.

Zaradi lažje organizacije lepo prosimo, da nam sporočite svoj prihod do srede, 18. 9. 2019, na tanja.badalic@gmail.com.

Dogodek je umeščen v okvir Evropskega dneva trajnostnih skupnosti.

05. december

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
novemberjanuar