Koledar dogodkov

Dogodek: Pohod po poteh Štorije

Datum: 14.05.2016

Kraj: Brda
Lokacija: Brda

 Pohod se bo pričel v Vinski kleti na Dobrovem. Šli bomo po poti "Ene žlahtne štorije".

 

Preko vzpetine Na vrhu, od koder lahko vidimo večji del Brd, se  skozi vinograde odpravimo v smeri Medane.  Pot nas vodi mimo zaselkov  Breg in Berjač. Ko obidemo zadnjo hišo, se nam odpre pogled na ravnino v Italiji, ki ji pravimo "Palud", predvsem pa se oči ustavijo na zaselku Gredič, kjer stoji grad, v katerem se dogaja "Ena žlahtna štorija". Še nekaj korakov in že smo na grajskem dvorišču. V objektu so apartmaji in restavracija, tako da ogled notranjosti ni možen. Mimo lepo urejene stavbe pot vijuga  skozi vinograde, kjer je prav tako posnetih veliko kadrov štorije. V najnižji točki pridemo prav do državne meje in pred nami so že Vipolže, večja vas, razpotegnjena po grebenu nad potokoma Oblanč in Birša. Vas je poznana po dveh gradovih, ki ju Brici imenujemo kar "str grad in nov grad".

Skozi ozke "gase" pridemo do naslednje večje zanimivosti, kjer bo tudi postaja z osvežilnimi napitki. Gre za - tako pravijo - eno najlepših vil v Sloveniji. Vila Vipolže, ki je nastala med renesanso in barokom si bomo ogledali tudi notranjost. Sam grad naj bi nastal že v 11. stoletju, vsekakor pa je prvič pisno omenjen leta 1379. Skozi zgodovino je doživel veliko sprememb, sedaj pa je pred nami popolnoma obnovljen in ponovno sije v vsej lepoti, ki jo je imel na prehodu iz 16. v 17. stoletje. Desno od gradu se nahajata dve večstoletni cipresi, ki sta med najstarejšimi v Sloveniji.

Pot se usmeri rahlo proti vzhodu in na drugi strani doline lahko vidimo Dolnje in Gornje Cerovo. Mi pa zavijemo mimo novega gradu, v katerem so stanovanja, proti Kozani. Cesta poteka po vrhu grebena, tako, da si lahko privoščimo razglede na vse strani. Pa ne za dolgo, sledi hiter spust v dolino potoka Končnar, ki ga prečimo kar brez mosta. Malo se okrepčamo, da potem lažje premagamo krajšo strmino, ki nas pripelje na cesto za Biljano. Od tam pa se nam ponudi popolnoma drug razgled, daleč proti zahodu, na Furlanijo s hribi v ozadju.

Biljana je stara briška vas, s hišami levo in desno od glavne ulice. Predvsem pa je to še ena od glavnih lokacij, kjer se dogaja na začetku omenjena nadaljevanka. Nad vasjo dominira vaška cerkev in ob glavni ulici se nahaja filmska "Gostilna grozd", ki pa v resnici ni gostilna.

Bližamo se koncu naše poti, še spust skozi Dobrovo in že smo na cilju, kjer sledi ogled vinske kleti z kosilom tipičnih Briških jedi in degustacijo.

Cena za skupino nad 30 oseb: 31€ na osebo. V ceni je vštet vodič, ogled kleti, tipično briško kosilo, degustacija vin in osvežilni napitek pred vilo Vipolže.

Možnost organiziranega prevoza iz Ljubljane in nazaj: 43€ na osebo

ZBIRNO MESTO: Vinska klet Goriška brda

TRAJANJE POHODA: 4-5 ur

TEŽAVNOST: Pohod je razgiban, vendar nezahteven, primeren za vse, ki radi hodijo. Hoja na lastno odgovornost.

OPREMA: Pohodniška obleka in obutev, voda in snack za po poti.

CENA: 31€ na osebo, 43€ na osebo z prevozom Ljubljana-Dobrovo-Ljubljana (min 30 prijavljenih)

KONTAKT: boris.leskovar@klet-brda.si  tel: 05-33-10-144

01. december

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
novemberjanuar