Brda obiskal Björn Engholm

datum: 28.06.2017

kategorija: Sporočila za javnost

Včeraj je Brda obiskala nemška delegacija z nekdanjim predsednikom nemške zvezne republike Schleswig-Holstein Björnom Engholmom na čelu. Gre za visokega predstavnika nemške politike, ki je odigral pomembno vlogo tudi med osamosvajanjem Slovenije, saj se je kot predsednik nemške stranke Socialnih demokratov znotraj stranke odločil, da se Nemčija opredeli v prid slovenski osamosvojitvi.

Peterica nemških predstavnikov, katere sta spremljala predsednik Skupnosti koroških Slovencev Bernard Sadovnik in Filip Warasch, je v sklopu večdnevnega potepanja po avstrijski Koroški izrazila željo, da kot ljubitelji žlahtne kapljice, obiščejo tudi Brda. V Vili Vipolže so delegacijo sprejeli župan Franc Mužič, direktorica občinske uprave Anita Manfreda in podžupana Goran Simčič ter Žarko Kodermac.

Po ogledu briškega renesančnega bisera, se je delegacija sprehodila po ulicah Šmartnega.

 »Briški dan« je skupina visokih nemških političnih predstavnikov zaključila z degustacijo vin Vinske kleti Goriška Brda.

»Obisk si štejemo v posebno čast, zahvala pa gre ponovno našim prijateljem iz avstrijske Koroške Bernardu Sadovniku in Filipu Waraschu iz Alpe-jadranskega centra za čezmejno sodelovanje,« je v Vili Vipolže povedal Mužič in dodal, da na Koroškem dajejo veliko poudarka povezavam, ki jih s pridom znajo tudi izkoristiti. »Obema gre posebno priznanje, saj se že dolga leta trudita, da v Brda pripeljejo tovrstne zelo prepoznavne osebe, ki sloves Brd in Slovenije le še povečujejo,« je še dodal župan.

»V tej regiji lahko vsi preživimo le če sodelujemo,« je poudaril Sadovnik in izpostavil, da se zavedajo, da tovrstno sodelovanje ne uspe čez noč. »To je dolgotrajna strateška zadeva. Dolgoročno gledano, menim, da bodo Brda predvsem za nemško-avstrijski prostor postala takšna turistična točka, da bodo, sem trdno prepričan, koristi imeli vsi: od kmetov do gostilničarjev in obrtnikov,« nam je še zaupal Sadovnik, ki poleg Skupnosti koroški Slovencev predseduje tudi Alpe-jadranskemu centru za čezmejno sodelovanje v Celovcu.<<nazaj